Tudor Ion - Cabinet Avocatura Bucuresti
Articole
Felurile mostenirii
Patrimoniul defunctului se transmite prin:- mostenire legala;- mostenire testamentara.
O parte a patrimoniului defunctului se transmite prin mostenire testamentara, iar cealalta prin mostenire legala.
Mostenitorii legali sunt:- sotul supravietuitor;- rudele defunctului;- comuna, orasul sau municipiul in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii succesiunii-in cazul cand nu exista mostenitori legali sau testamentari.
Reprezentarea succesorala este un beneficiu legal confor..
Autoritatea parinteasca (art.483-512 Codul civil)
Prin autoritate parinteasca se inteleleg toate drepturile si obligatiile pe care parintii, in mod egal, le au fata de copil, atat in ceea priveste persoana copilului, cat si in ceea ce priveste bunurile lui.Autoritatea parinteasca se exercita pana cand copilul dobandeste capacitatea deplina de exercitiu, respectiv:- a implinit varsta de 18 ani;- s-a casatorit(minorul de 16 ani);- a fost declarat capabil inaintea varstei de 18 ani prin hotarare judecatoreasca (a dobandit capacitate de exerc..
Locuinta familiei (art.321-324 Codul civil)
Este locuinta comuna a sotilor sau, in lipsa, locuinta sotului la care se afla copiii. Nici unul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv al imobilului care reprezinta locuinta familiei nu poate instraina sau inchiria locuinta fara consimtamantul scris al celuilalt sot. Bunurile care mobileaza sau decoreaza locuinta familiei pot fi instrainate doar cu acordul scris al celuilalt sot.
Daca celalalt sot refuza sa isi dea acordul fara un motiv legitim, sotul interesat se poate adresa instan..
Contractul de intermediere
Reglementarea activitatii de intermediere, respectiv stabilirea regimului juridic al acestui contract era necesara avand in vedere numeroasele raporturi juridice de acest gen, diversele forme de intermediere precum si clarificarea unor confuzii in ce priveste acest gen de contract.
Astfel, art.2096 din Codul civil prevede ca intermedierea este contracul prin care intermediarul se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract. Prin urmare, int..
Unele garantii in contractul de vanzare-cumparare
Art.1707 din Codul civil referitor la garantia contra viciilor bunului vandut prevede urmatoarele conditii:
(1) Vanzatorul garanteaza cumparatorul contra oricaror vicii ascunse care fac bunul vandut impropriu intrebuintarii la care este destinat sau care ii micsoreaza intr-o asemenea masura intrebuintarea sau valoarea incat, daca le-ar fi cunoscut, cumparatorul nu ar fi cumparat sau ar fi dat un pret mai mic.
(2) Este ascuns acel viciu care, la data predarii, nu putea fi descoper..
Prevederile art. 741 din Codul penal
Printre modificarile si completarile aduse Codului penal prin Legea nr.202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor se poate mentiona si art. 741.
Pentru aplicarea art. 741 C.pen. este necesar a fi indeplinite in mod cumulativ urmatoarele cerinte:
prima conditie se refera la faptul ca trebuie sa fie vorba de infractiunile enumerate in alin. 1 si anume: gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoa..
Plangerea prealabila
Ratiuni de politica penala reclama admiterea unor exceptii de la oficialitatea procesului penal, cand o ocrotire mai buna a valorilor sociale s-ar realiza daca s-ar lasa la aprecierea victimei infractiunii necesitatea tragerii la raspundere penala a infractorului prin introducerea palngerii prealabile, sau, dimpotriva nesanctionarea acestuia pentru ca o astfel de plangere nu s-a facut, ori daca s-a facut a fost retrasa, sau partile se impaca.
Prin urmare, plangerea prealabila este i..
Reglementarea impreviziunii in noul Cod civil
Dupa ce in art.1270 din noul Cod Civil este reglementat principiul fortei obligatorii a contractelor, urmatorul articol, 1271 din noul Cod Civil a creat posibilitatea instantei de a interveni, peste vointa partilor, in contract, prezumandu-se ca exista o cerere de revizuire formulata de partea interesata.
Impreviziunea apare astfel ca un mijloc de drept eficient pentru rezolvarea unor situatii juridice de origine contractuala, determinate de schimbarea drastica si imprevizubila a imprejur..
Folosirea cu rea credinta a bunurilor sau creditul
Din punct de vedere al laturii obiective,infractiunea prev. de art.272 din Legea 31/1990,pe care o analizam,se comite de obicei prin actiune, presupunand folosirea unor bunuri sau a creditului unei societati, folosire care este contrara interesului social.
Astfel, ca modalitati ale elementului material putem intalni urmatoarele actiuni concrete sau inactiuni:
- folosirea abuziva a bunurilor societatii, prin aceasta intelegand ca autorul efectueaza atat acte de dispozitie, cat si acte de admini..
Revocarea administratorului societatii comerciale.
Se poate constata o dubla natura, de masura discretionara adoptata prin vointa unilaterala a asociatilor dar si de sanctiune a administratorului.
Astfel, noul Cod civil are in vedere raporturi contractuale dintre persoana juridica si organele sale de administrare iar art.209 alin.(3)prevede ca “raporturile dintre persoana juridica si cei care alcatuiesc organele sale de administrare sunt supuse, prin analogie, regulilor mandatului, daca nu s-a prevazut altfel prin lege, act..