Dentovet - Cabinet veterinar de stomatologie, Cluj Napoca

Cazuri de stomatologie veterinara la caini

Fracturile dentare la caini
Fracturile dentare la caini reprezinta un procent insemnat al muncii noastre de zi de zi. Dentovet a aparut din nevoia si din dorinta medicilor veterinari si a proprietarilor de a salva dintii copiilor patrupezi. In acest scop, proprietarii vin de la sute de kilometri departare, pentru a salva dinti importanti in ergonomia arcadei dentare. Cauzele fracturilor dentare sunt multiple. Pe parcursul prezentarilor de caz veti gasi circumstantele in care s-a fracturat fiecare dinte. Cum se poate salva ..
Abcesele dentare la caini
Abcesele dentare la caini, asa cum le spune si numele, sunt complicatii locale ale patologiilor dentare. Abcesele dentare apar ca o reactie de limitarea a infectiei la nivel periapical de catre organism. Mecanismul fiziopatologic este unul relativ simplu de inteles. Astfel, deschiderea camerei pulpare, compresia pachetului vasculo-nervos periapical duce la moartea pulpei dentare, care va fi insamantata bacterian. Bacteriile nu se vor limita in localizare la nivelul portii de insamantare, ci vor..
Fistulele dentare la caini
Fistulele dentare la caini reprezinta semne clare de durere dentara. Ganditi-va la cata suferinta a rabdat in tacere companionul dumneavoastra pana cand colectia de puroi s-a auto drenat prin realizarea unei fistule dentare. Trebuie sa fim constienti ca, cele mai crunte dureri sunt cele resimtite in perioada de abces intraosos. Acestea scad in momentul in care presiunea intraosoasa scade prin drenajul colectiei purulente fie la exterior, la nivelul tegumentelor, fie in interiorul cavitatii orale..
Detartrajul la caini
Detartrajul la caini este o manopera uzuala. Exact ca in cazul oamenilor, consultul in vederea evaluarii oportunitatii realizarii unui detartraj, ar trebui sa aiba loc o data la sase luni. Exista false mituri conform carora o data facut detartrajul, acesta va trebui facut mai des. Nu, doar dumneavoastra, ca proprietari veti acorda o atentie mai crescuta acestui aspect. Studiile arata ca lipsa igienei dentare acasa post detartraj va aduce compozitia florei bucale in sase saptamani la nivelul de..
Stomatita ulcero-necrotica la caini
Stomatita ulcero-necrotica la caini apare ca o reactie autoimuna la placa bacteriana prezenta pe suprafetele dentare ale dintilor. Aceasta patologie este cunoscuta in literatura de specialitate sub numele de C.C.U.S (Canine Chronic Ulcerative Stomatitis) sau C.U.P.S. (Canine Ulcerative Paradental Stomatitis). Atunci cand vorbim despre stomatita ulcero-necrotica la caini, trebuie sa stim ca reprezinta o suferinta in tacere de dimensiuni mari. Companionul afectat de stomatita ulcero-necrotica ref..
Dinti temporari la caini
Dinti temporari la caini este capitolul sub care veti gasi toate cazurile legate de persistenta acestora peste perioada normala, adica dupa varsta de sapte luni. In general, rasele mici sunt rasele predispuse la inghesuiri dentare, la persistenta de dinti temporari. Rasele care se perinda cel mai des in cabinetul nostru pentru inghesuiri dentare sunt: shi-tzu, yorkshirre terrier, bichon si metisii acestora. Extractia dintilor temporari la caini, desi pare o banalitate, va asiguram ca nu este. ..
Punti dentare la caini
Punti dentare la caini. Suna inedit si futurist. Nu-i asa? Insa proprietarii raselor mici, care sunt afectate de parodontopatii/parodontoze cum sunt cunoscute in popor, ne vor multumi. Aceste punti dentare la caini au aparut din necesitatea alinierii pe piata serviciilor medicale oferite in Romania cu restul lumii. Colegii nostri americani, asiatici si rusi le realizeaza deja. Nu le promoveaza pentru ca exista o bariera foarte fina intre succes si insucces. Totul incepe cu un diagnostic de acur..
Dinti inclusi la caini
Dinti inclusi la caini este un capitol care se adreseaza proprietarilor de caini tineri. Daca varsta eruptiei dintilor definitivi a trecut, inseamna ca ne aflam undeva dupa sapte luni. Daca numarul dintilor definitivi nu este complet, este important sa ne prezentam in cabinetul de stomatologie veterinara. Pe baza radiografiilor realizate, gratuit la Dentovet, vom stabili daca exista sau nu dinte definitiv intraosos. Subiectul acesta ne este foarte drag pentru ca unul dintre primele cazuri rezol..
Avulsiile dentare la caini
Avulsiile dentare la caini reprezinta o urgenta imediata. Tocmai pentru ca reprezinta o urgenta, dar o urgenta cu solutionare pozitiva a situatiei, le-am dedicat un material video pe Vlog-ul Dentovet. Avulsia reprezinta exarticularea unui dinte din alveola. Mai explicit, smulgerea unui dinte din alveola este avulsia dentara. Definitia in sine presupune o forta mare, un impact care sa reuseasca sa disloce, sa rupa tot aparatul ligamentar al unui dinte. Aceste avulsii sunt consecutive unor accide..
Corp strain in cavitatea orala la caini
Corp strain in cavitatea orala la caini este o patologie pe cat de rara, pe atat de periculoasa. Corpurile straine care ajung in cavitatea orala a cainilor pot fi dintr-o gama variata de obiecte: aschii de oase, bucati de lemne, jucarii tari care raman blocate intre dinti. De cele mai multe ori proprietarii rezolva punctual situatia, fara a necesita interventie de specialitate. Orice corp strain in cavitatea orala produce mult disconfort. De aceea, cainii cu obiecte ramase interdentar vor incerc..
Ortodontia canina
Ortodontia canina este un capitol pe care am stiut ca atunci cand il deschidem va fi precum cutia Pandorei. De la bun inceput trebuie sa stiti ca exista situatii corectabile, aparute accidental, dar exista situatii care se transmit genetic, cu mari incongruente dento-alveolare. In aceste cazuri se va face managementul situatiei, astfel incat pacientul sa duca o viata frumoasa, fara dureri. Astfel, de la primul consult veti sti daca se preteaza sau nu unui aparat ortodontic, sau cazul se incadre..
Tumorile orale la caini
Tumorile orale la caini sunt patologii care sperie din momentul in care se pronunta cuvantul tumora. In medicina, orice formatiune care este cu plus de substanta, si care, in mod normal, nu isi are locul in zona descoperita, este denumita formatiune tumorala. Aceasta formatiune tumorala poate sa aiba caracter benign, benign dar malign prin evolutie sau malign. Benignitatea sau malignitatea se stabileste cu ajutorul examenului morfo-patologic pus de un specialist in domeniu. Exista anumite caract..
Rezectiile apicale la caini
Rezectiile apicale la caini sunt manopere de inalta precizie prin care aliniem stomatologia veterinara stomatologiei umane, dar si stomatologiei veterinare universale. Rezectiile apicale reprezinta o etapa importanta inaintea extractiei. Daca implantarea osoasa a dintelui este buna, iar dintele a prezentat abcese dentare repetate, in antecedente, cea mai buna solutie pentru rezolvarea pe termen lung este rezectia apicala. Dintii care se preteaza la rezectie apicala sunt caninii si carnasierii. R..
Osteonecroza la caini
Osteonecroza la caini, este o patologie severa. Aceasta impune masuri imediate. Osteonecroza are, de obicei, o evolutie indelungata. Pe masura ce se extinde, se pierd cantitati impresionante de os. Osteonecroza la caini apare pe un fond imunitar scazut. La fiecare interventie chirugical-stomatologica este foarte important ca, prin manoperele efectuate, sa realizam o profilaxie a aparitiei osteonecrozei si osteomielitei. Astfel, o punctie septica, o inchidere necorespunzatoare a unei plagi postex..
Despicaturile de palat la caini
Despicaturile de palat la caini pot fi despicaturi anterioare de palat dur, posterioare de palat dur, asociate sau nu cu despicaturile de buza si palat moale. Despicaturile de buza sunt cunoscute in popor drept buza de iepure. Palatoschizisul este sinonim cu despicatura de palat dur si gura de lup. Palatoschizisul este o urgenta chirurgicala. Urgenta chirurgicala se datoreaza faptului ca palatoschizisul presupune o comunicare larga intre cavitatea orala si cea nazala. In mod normal, cele doua c..
Dintii roz la caini
Dintii roz la caini este sectiunea care vine sa va exemplifice modul de tratament si variatiile de culoare intalnite de noi in practica cotidiana. Obiectivul nostru este ca dumneavoastra sa va faceti o idee in momentul descoperirii unui astfel de dinte roz. Daca la oameni dintii roz apar consecutiv aplicarii unor materiale de obturatie radiculara, in cazul cainilor, acesti dinti roz apar datorita unei hiperemii pulpare. Hiperemia pulpara reprezinta o inflamatie a pulpei dentare, inflamatie care ..
Aditie de os la caini
Aditie de os la caini este capitolul din sectiunea Cazuri in care noi prezentam o procedura de ultima generatie in stomatologia veterinara. O aditie de os la caine se realizeaza fie cu os artificial, fie cu os autolog. Materialele de aditie de os artificial la caine pot fi osteoinductoare sau osteoconductoare. In functie de situatia data si in functie de rezultatele pe care le dorim sa le obtinem, vom alege varianta optima. Folosim aditie de os la caine in trei mari situatii: a) In parodontopa..
Implanturile dentare la caini
Implanturile dentare la caini sunt piese medicale certificate, care inlocuiesc unitatile dentare absente. Atat in Europa, cat si in Rusia si Statele Unite ale Americii, aceste manopere se realizeaza in mod curent. La Dentovet avem, deja, implanturi inserate. Acestea au o evolutie postoperatorie foarte buna. Majoritatea implanturilor inserate pana acum au fost inserate postextractional. Implanturile se insera postextractional atunci cand sunt indeplinite mai multe conditii: a) lipsa proceselo..