Stiri, articole, comunicate
11.785 vizite

Unde găsești chirii ieftine în București după ce prețurile au crescut?

Prețul chiriilor din București a crescut și cu 30-40% în septembrie 2022, iar motivul principal este cererea mare cauzată de accesul tot mai greu la creditele imobiliare. Dar există zone unde prețul de închiriere este încă accesibil.

undefined

Chiar dacă prețul de vânzare a imobilelor a mai scăzut, creșterea ROBOR-ului și a pretențiilor pe care le ridică băncile atunci când oferă un împrumut i-a determinat pe cei care nu-și permit momentan să cumpere o locuință pe credit să amâne această decizie și să se orienteze spre chirie (că doar trebuie să aibă un acoperiș deasupra capului, nu?).

Iar cererea pentru chirii e din ce în ce mai mare și oferta din ce în ce mai mică", spune domnul Marcel Bordeiu, reprezentantul agenției K-Imobiliare, care zilele trecute a „măritat" ultimul apartament din portofoliu. 

Primii care închiriază în perioada asta sunt studenții, iar pretențiile ridicate de viitorii chiriași sunt curățenia și distanța cât mai mică față de o gură de metrou.

Cererea mare umflă prețul chiriilor

Pentru că există o cerere accentuată în această perioadă a anului, proprietarii de imobile de închiriat au profitat de acest lucru și au mărit prețurile. 

Chiar și cu 30-40%, a observat domnul Bordeiu. Și îmi dă un exemplu: „în Drumul Taberei, un apartament cu 3 camere se închiria de obicei cu 350-400 de euro. Acum două săptămâni a venit la mine un proprietar și mi-a zis că sub 500 de euro el nu-l dă pe-al lui.

Culmea e că apartamentul s-a dat repede! Și pentru mine a fost o surpriză, mai ales că eu țin cont de Statisticile imobiliare de pe Anuntul.ro și chiar îi arătasem clientului pe site-ul dumneavoastră că prețul solicitat nu doar că era peste medie, ci era cel mai mare din zonă când am publicat anunțul (mai văzusem un singur anunț cu 450 de euro). Dar uitați că, așa cum am zis mai devreme, din cauză că oferta e mult mai mică decât cererea, proprietarii reușesc să-și impună prețurile din ce în ce mai mari".

Iar scumpirile vor continua

Domnul Bordeiu nu crede că după ce trec lunile fierbinţi – septembrie şi octombrie – scumpirea chiriilor se va opri. Mai ales că de la 1 ianuarie 2023 crește impozitul pe chirii pentru proprietari prin eliminarea cotei forfetare de 40% și, cel mai probabil, chiriașii sunt cei care vor plăti diferența. „Unii proprietari care au garsonierele închiriate de câțiva ani cu 200 de euro se gândesc deja să le propună chiriașilor să plătească 300 de euro". 

Printre atâtea vești rele, avem și una bună: mai sunt zone în București unde încă se găsesc chirii (ceva mai) accesibile ca preț. Dar trebuie să vă grăbiți, pentru că acestea se dau cel mai repede. 

undefined

Unde găsești chirii mai ieftine în București?

Un top al chiriilor ieftine începe, evident, cu garsonierele de închiriat. În Capitală, cele mai mici prețuri pentru o cameră cu baie, bucătărie și eventual balcon sunt în zonele Berceni-Giurgiului, unde proprietarii solicită în medie 219 euro pe lună şi Titan-Dristor, unde o garsonieră poate fi închiriată în medie cu 246 de euro. Urmează Drumul Taberei-Ghencea, cu o chirie medie de 251 de euro, Iancului-Mihai Bravu și Ștefan cel Mare-Tei, ambele cu o chirie medie de 253 de euro pe lună. Sub 200 de euro mai găsești doar garsoniere minuscule și camere cu chirie în apartamente și vile, cu acces propriu sau comun la baie și bucătărie. De exemplu, o garsonieră de 18 metri pătrați la Apărătorii Patriei se dă cu 150 de euro, iar o cameră de 22 de metri pătrați într-un apartament din Titan (bucătăria o faci jumi-juma cu proprietarul) se închiriază cu 600 de lei.

Cele mai ieftine apartamente cu două camere de închiriat sunt în Pantelimon unde media cerută de proprietari este de 311 de euro/lună. Chirii medii de sub 350 de euro se mai găsesc în cartierele Berceni-Giurgiului (324 de euro) și Drumul Taberei-Ghencea (340 de euro). În Rahova-Sebastian chiria medie lunară sare de 350 de euro.

Iar cele mai accesibile oferte de închirieri apartamente 3 camere, cu o chirie medie sub 400 de euro pe lună, sunt în Drumul Taberei-Ghencea (381 de euro), Berceni-Giurgiului (385 de euro) și Militari (395 de euro).

Carevasăzică răspunsul scurt la întrebarea „Unde găsești chirii mai ieftine în București?" este „Nu în centru sau în nord". Acolo prețurile sunt chiar și de două ori mai mari. Zonele accesibile sunt cele din sudul și de vestul Capitalei. O surpriză este faptul că Rahova-Sebastian a ieșit din topul zonelor cu cele mai ieftine chirii, prețul mediu crescând odată cu apariția ansamblurilor rezidențiale. 

Câteva sfaturi în plus nu strică

După ce ai găsit chiria potrivită bugetului tău, nu te arunca din prima secundă să dai banii. Asigură-te că locuința este prevăzută cu mobila și cu aparatura necesare (fără smart TV mai poate sta omu', dar fără mașină de spălat e greu), verifică la avizier dacă sunt rău-platnici în bloc, interesează-te cât vine întreținerea pe timp de iarnă (dacă utilitățile sunt prea scumpe, nu ai făcut nicio afacere) și dacă există nereguli în casă (ex. igrasie, gândaci, probleme cu instalațiile sau canalizarea). Ieftin nu trebuie să însemne condiții execrabile de locuit. Abia după ce te-ai asigurat că totul e conform așteptărilor tale și după ce citești cu atenție contractul de închiriere (vezi aici tot ce trebuie să conțină acesta), poți bate palma cu proprietarul.

Autor: Raluca Cincu