Stiri, articole, comunicate
4.546 vizite

Servicii funerare - ce sa stii inainte sa nu mai fii

Ce pași trebuie să urmezi în caz de deces? * De ce să apelezi la o firmă de servicii funerare? * Cât este ajutorul de înmormântare în 2024? * Cum se faceau înmormântările în anii '90?

Se spune că „de moarte și de fisc nu scapă nimeni”. Dacă fiscul îți mai trimite o notificare, moartea cuiva apropiat te va lua întotdeauna prin surprindere, iar tot ce-ți vei dori în momentul acela sunt liniștea și sprijinul pentru a mai atenua durerea provocată de eveniment. Drumul de la constatarea decesului până la ultima lopată de pământ aruncată peste sicriul coborât în groapă este unul stresant, pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut într-un timp scurt.

Am stat de vorbă cu domnul Bogdan Bojescu (Funerare Bojescu), clientul nostru de pe Anuntul.ro care organizează înmormântări încă din anii '90, pentru a afla ce trebuie să știi înainte să nu mai fii și de ce este mai bine să colaborezi cu o firmă specializată în servicii funerare în loc să încerci să te descurci de unul singur.

Iată care sunt pașii care trebuie urmați în caz de deces:

• trebuie să apelezi la un medic pentru constatarea decesului și eliberarea certificatului medical constatator, trebuie obținute certificatul de deces, autorizația de depunere la capelă și certificatul de înhumare;

• trebuie spălat, îmbălsămat, cosmetizat îmbrăcat trupul defunctului (deci trebuie cumpărate și haine);

• trebuie să anunți preotul parohiei din care decedatul făcea parte și stabilite ziua și ora înmormântării plus perioada în care se vor desfășura slujbele premergătoare (panihida sau slujba Stâlpilor);

• trebuie să închiriezi capela;

• trebuie să cauți urgent loc de veci; dacă locul de veci există deja, trebuie să fii la zi cu plata taxelor de concesiune;

• trebuie cumperi sicriul cu toate accesoriile și cauți mijloc de transport pentru el;

• trebuie achiziționezi obiectele funerare pentru slujba de înmormântare: tămâie, cărbuni, lumânări, icoană, prosoape, batiste, panglici de doliu etc.;

• trebuie preparate colivele, produsele de panificație și alimentele care urmează să fie oferite de pomană după înhumarea defunctului;

• trebuie să soliciți ajutorul de înmormântare de la stat după ce ai dovada cheltuielilor făcute și să mergi să recuperezi banii.

Și toate astea în mai puțin de 72 de ore. Nici nu știi de ce să te apuci mai întâi... 

Cum te ajută o firmă de servicii funerare?

Pentru început, trebuie avut în vedere faptul că există două situații distincte: când decesul se întâmplă la spital sau când acesta se întâmplă acasă. În cazul decesului la spital, eliberarea certificatului constatator, îmbălsămarea, toaletarea și îmbrăcatul defunctului vor cădea în sarcina secției de prosectură din cadrul instituției medicale unde a avut loc evenimentul nefericit. Firma de servicii funerare va interveni ulterior pentru a face preluarea persoanei decedate de la spital și transportul acesteia către capelă sau cimitir. În cazul decesului la domiciliu, confirmat de personalul de la ambulanță, lucrurile stau altfel: dacă nu e vorba de o moarte suspectă și nu e nevoie de intervenția procuraturii, familia va anunța firma de servicii funerare cu care dorește să colaboreze, iar aceasta va reacționa prompt (chiar și atunci când evenimentul are loc la o oră foarte târzie) și va trimite un medic la fața locului pentru a completa constatarea de deces. Ulterior, defunctul va fi ridicat de la domiciliu și dus la sediul firmei de pompe funebre unde se fac pregătirile: se eliberează certificatul constatator de deces, se execută îmbălsămarea, toaletarea și îmbrăcarea persoanei decedate, iar aceasta va rămâne în frigiderul societății până când urmașii hotărăsc unde și când se va face depunerea sicriului.

Din fericire, s-au dus vremurile când familia alerga din spital în spital în căutarea cuiva care să facă o îmbălsămare. Înainte de anii '90 și imediat după Revoluție, nu existau firme de servicii funerare, ci doar niște magazine unde se vindeau sicrie și cruci. Și cu transportul era o problemă. Pe vremuri, sicriul pleca de la magazin pe portbagajul mașinii personale. Și mai tragic este că pleca de la spital pe portbagajul mașinii cu tot cu decedat. Iar pentru transportul până la cimitir fiecare făcea rost de o mașină mai mare de pe unde lucra", își amintește domnul Bojescu. În zilele noastre nu se mai întâmplă așa ceva, iar defunctul are parte de transport funerar oferit de firmele specializate și de o înmormântare demnă.

undefined

O firmă de servicii funerare îți oferă consultanță gratuită într-o situație de criză așa cum este moartea cuiva apropiat: poți afla de unde și cum se obțin certificatul de deces și actele necesare înhumării, de unde se poate obține un loc de veci, dacă trebuie sau nu mers la procuratură, care sunt obiceiurile pentru înmormântare etc.

Pe lângă serviciile de bază (constatatarea decesului, îmbălsămarea, toaletarea, transportul), firma îți poate pregăti la cerere un pachet funerar realizat special pentru biserică și cimitir: un coș de nuiele care conține două colive, 12 batiste, fiecare cu lumânare și ban, prosop cu lumânare pentru preot, prosop cu lumânare pentru dascăl, o sticlă cu vin și una cu vin și ulei pentru stropirea mormântului, 6 prosoape pentru bărbații care manipulează sicriul, doliu de pus în piept și 12 pachete cu alimente pentru împărțit (meniu de dulce sau de post, după caz). 

În anii '90, familia defunctului se ocupa singură de parastas. Ce restaurant, ce comandă de pachete? Totul era făcut în casă. La priveghi, răposatul stătea pe masa din sufragerie, iar femeile înfășurau, fierbeau de zor sarmale și făceau colivă alături, în bucătărie. După înhumare rudele defunctului schimbau fața de masă pe care stătuse cu o seară înainte sicriul și mâncau din bucatele pregătite pentru împărțit. Nu existau pe atunci servicii complexe cum sunt acum, dar nici oameni care să le cumpere. În prezent avem de unde alege și, din fericire, avem și cu ce plăti", spune domnul Bojescu.

Apropo de plată... e important să știi că firmele de servicii funerare se pot ocupa și de realizarea dosarului pentru obținerea ajutorului de înmormântare acordat la cerere din bugetul asigurărilor sociale pentru persoanele decedate care au calitatea de pensionar, asigurat sau persoană aflată în întreținerea asiguratului sau a pensionarului decedat. E simplu: mergi la sediul firmei de servicii funerare alese de tine, optezi pentru un pachet de înmormântare și, drept plată, lași talonul de pensie al defunctului. Firma respectivă va face dovada faptului că a suportat cheltuielile și își va recupera banii ulterior de la stat, deci nu mai trebuie să te deplasezi tu pe la ghișee.

Cât este ajutorul de înmormântare în 2024?

Începând cu data de ianuarie 2024, pentru persoanele decedate asigurate la stat (care nu aveau datorii pentru plata asigurării) sau pentru pensionari, ajutorul nerambursabil este de 7.567 de lei. Dacă persoana decedată nu era asigurată la stat sau pensionară, dar era membrul de familie al unui asigurat sau al unui pensionar, atunci asiguratul sau pensionarul respectiv primește de la stat 3.784 de lei.

Cât costă un pachet de servicii pentru o înmormântare decentă și ce include?

Costul unei înmormântări nu este fix, ci este stabilit în funcție de starea materială a decedatului și a urmașilor. Majoritatea preferă să se încadreze în ajutorul de la stat, așa că prețurile se învârt în jurul sumei respective. Diferența dintre un pachet mai ieftin și un pachet scump este dată în primul rând de calitatea sicriului: în funcție de tipul de lemn folosit la fabricare, de calitatea finisajelor și a materialelor folosite la capitonare, dar și de dimensiuni, sicriele pot costa și 800-1.500 de lei - cele ieftine, și 1.800-2.500 de lei - cele de clasă medie, dar și peste 1.000 de euro dacă sunt de lux, speciale sau realizate pe comandă.

Ca să vă faceți o idee, un pachet funerar care include constatarea decesului, toaletarea decedatului (spălatul și îmbrăcatul), îmbălsămarea, un sicriu de clasă medie cu accesorii (al cărui preț este 1.800 de lei), manipularea și transportul sicriului la capelă și cimitir, precum și ridicarea ajutorului de înmormântare ajunge la 3.300 lei. Prețul scade la 2.500 de lei dacă moartea a avut loc la spital, pentru că firma nu se va mai ocupa de constatarea decesului, de îmbălsămarea și de toaletarea defunctului. Pachetul funerar include ridicarea și transportul persoanei decedate la capelă și la cimitir în ziua înmormântării, costul sicriului și manipularea acestuia. Pachetul pentru biserică și parastas, care este opțional, costă și el 1.300 de lei. 

Domnul Bojescu recomandă ca toți cei care au nevoie de servicii funerare să meargă personal într-un magazin specializat și să aleagă separat sicriul cu toate accesoriile și separat serviciile. Nu comandați online de pe diverse site-uri, pentru că riscați să dați 1.800 de lei pe un sicriu care se vinde în mod normal cu 800-900 de lei. Odată ajunși în magazin, analizați fiecare obiect și serviciu în parte și nu-l lăsați pe vânzător să facă alegerile în locul vostru. Nu uitați că, pe lângă serviciile noastre, mai aveți și altele de plătit: locul de veci, închirierea capelei, coroanele de flori, donația către biserică, taxa de înhumare, clopotarul, doamna care se va ocupa cu udatul și tămâiatul mormântului timp de 40 de zile, parastasul, iar pe măsură ce adunați, veți constata că ajutorul de înmormântare devine din ce în ce mai mic". 

undefined

Dacă pachetul funerar costă mai puțin decât ajutorul de înmormântare, firma îți returnează diferența de bani?

Sigur că da. Atunci când se face calculul pentru pachetul achiziționat, dacă prețul acestuia este mai mic decât ajutorul primit de la stat, firma de servicii la care ai apelat îți returnează restul de bani. De exemplu, dacă persoanei decedate îi revine ajutorul de înmormântare de 7.567 de lei, iar tu, ca urmaș, optezi pentru un pachet de 3.300, primești înapoi diferența pe care să o cheltui mai departe pentru cimitir, coroane, parastas etc.

Carevasazică firmele de servicii funerare bifează o mare parte din pașii pe care trebuie să-i urmezi în caz de deces și, în funcție de pachetul ales, ieși mai ieftin decât dacă te ocupi singur cap-coadă de înmormântare. Îți doresc nu ajungi prea curând într-o astfel de situație nefericită, dar e bine știi din vreme pe Anuntul.ro există o mulțime de firme care oferă servicii funerare profesionale. Alege-o pe cea potrivită bugetului și dorințelor tale și scapă de alergătura după medic, acte, bani, transport funerar, batiste, colive și altele. Sarcinile care-ți vor reveni sunt mult mai puține și-ți rămâne timp (nu suficient, dar îți rămâne) pentru a-ți lua rămas-bun de la persoana dragă pe care o vei mai vedea doar în vise și-n fotografiile din albumul de familie.

Sursa foto: unsplash.com

Autor: Raluca Cincu