Stiri, articole, comunicate
5.216 vizite

Sfaturi și joburi potrivite pentru mămici

Sfaturi pentru mamele care revin din concediul de creștere a copilului * Ce faci dacă ai rămas fără job sau vrei să lucrezi altceva după concediul de creștere a copilului? * Cum să câștigi bani în timp ce stai acasă cu copilul?

Deși meseria de mamă aduce cele mai mari satisfacții unei femei, aceasta se poate simți neîmplinită dacă alege să-și asume doar rolul de casnică și să stea pe banii soțului. Unde mai pui că există și multe mame singure, care sunt nevoite să lucreze pentru a-i asigura un trai decent copilului. În cazul în care vrei să te întorci foarte repede la serviciu după ce ai născut sau după ce închei concediul de creștere a copilului (CCC în hașereză"), ori dacă vrei să faci o schimbare radicală în privința profesiei, venim cu sfaturi și idei pentru tine.

Întoarcerea la serviciu după concediul de creștere a copilului – ce spune legea?

Dacă te hotărăști să stai cu copilul acasă doi ani după naștere, trebuie să știi că data de revenire la lucru va fi a doua zi după ce ăla mic sau aia mică împlinește 2 ani. Anunți șeful cam cu o lună înainte și completezi o cerere de revenire din concediul pentru creșterea copilului.

Legea 53/2003 din Codul muncii spune că în timpul concediului de creștere a copilului și 6 luni după întoarcerea la muncă, angajatorul nu te poate concedia. După revenirea la serviciu, îți încetează suspendarea contractului de muncă, iar tu îți reiei aceeași funcție, cu același salariu. Dacă postul ți se restructurează cumva (din pricina reorganizării judiciare sau a falimentului firmei, nu pentru că așa s-a gândit șeful peste noapte), firma este obligată să-ți ofere o altă funcție în cadrul companiei. Abia dacă acest lucru nu este posibil sau tu refuzi oferta, ți se dă un preaviz de concediere de 20 de zile lucrătoare, timp în care îți poți căuta un job nou. 

Recomandare pentru o reintegrare mai ușoară în câmpul muncii

Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră, spune că pentru o mamă poate fi provocator să se întoarcă la job după ce se termină CCC-ul, pentru că situația socio-economică și culturală se schimbă destul de mult în 2 ani. „Să ne gândim la roller-coasterul din 2020 încoace când am trecut prin pandemie, război la graniță, companii care s-au închis sau care s-au reorganizat etc. Dacă mamele nu țin legătura cu locul de muncă pe care l-au lăsat pentru a intra în concediu de creștere a copilului, le va fi mai greu să reintegreze. De aceea le recomand să comunice periodic cu angajatorul și colegii pentru a fi la curent cu ce se întâmplă la job, să ofere informații și soluții persoanelor care le înlocuiesc, să mai citească articole de specialitate în domeniu.”

Pe scurt, evită riscul deprofesionalizării. Dacă lucrai la birou în contabilitate sau servicii administrative înainte de CCC este mai simplu să-ţi reintri în mână la întoarcere, însă există domenii (cum este cel al producţiei, de exemplu) în care apar schimbări majore în doi ani de absenţă de la job.

undefined

Ce faci dacă ai rămas fără job sau vrei să lucrezi altceva după concediul de creștere a copilului?

Se poate întâmpla ca postul ocupat de tine înainte să intri în CCC să fie desființat după 6 luni de la întoarcerea ta la job (s-au văzut cazuri). Sau te gândești să-ți dai demisia imediat ce revii din concediu pentru a te reorienta în carieră ori pentru a căuta un job în același domeniu de actvitate, dar cu program de lucru flexibil, ca să te poți dedica mai mult copilului. În ambele situații, trebuie să fii conștientă că un loc de muncă nou nu se găsește în 2 săptămâni sau 2 luni.

De aceea trebuie să ai un plan de acțiune:

1. Fă o lista cu abilitățile tale și vezi dacă acestea se pupă" cu ce se caută în 2023 pe piața muncii. La capitolul abilități hard (sau tehnice), la mare căutare și bine remunerate sunt cele de gestionarea bazelor de date, de securitatea rețelei, limbaje de programare, marketing SEO, analiză statistică, contabilitate, servicii bancare, competențele lingvistice etc. Nu le ai? Nu-i bai, le poți dobândi în urma unor cursuri.

De altfel, Gabriel Chicioreanu a observat că cele mai multe femei care vin la consiliere în carieră sunt mame dornice să se reorganizeze și să se reorienteze profesional, chiar dacă au posibilitatea de a se întoarce la locul de muncă de unde au plecat în concediu de creștere a copilului. De regulă apelează la ajutor în ultimele două luni de CCC. „În cazul în care vor să se reorienteze profesional, mamele trebuie să aibă în vedere acest proces mai din vreme. Le recomand ca de la finalul primului an de CCC (asta dacă au decis să stea acasă doi ani) să participe la diverse cursuri de calificare (offline sau online), precum și la activități care să le dezvolte aptitudini și abilități care… dau bine la CV", transmite specialistul.

Dintre abilitățile soft dorite de angajatori, cele căutate în prezent sunt abilitatea de comunicare, de gestionare a timpului (asta înseamnă că poți fi lăsată să lucrezi pe cont propriu, inclusiv de acasă, fără a fi nevoie de supraveghere constantă), de lucru în echipă, de rezolvare a problemelor (când te confrunți cu o situație neașteptată, să o poți rezolva independent), cea organizatorică (păi cine știe cum să gestioneze mai bine mai multe treburi deodată decât o mamă?).

2. Odată făcută lista cu abilități, actualizează-ți CV-ul și personalizează-l în funcție de ce anume caută potențialii angajatori în anunțurile de recrutare. Solicită și o scrisoare de recomandare de la fostul angajator, pentru că o să-ți prindă bine.

3. Apoi începe să-ți cauți de muncă. Zilnic, măcar 3 ore, fă-ți timp pentru asta. Poți apela la varianta PCR (pile, cunoștinte, relații) și să ceri ajutorul persoanelor pe care le cunoști și care te pot recomanda unor angajatori, poți participa la târgurile de joburi sau poți intra pe Anuntul.ro. Aici găsești zilnic oferte noi de locuri de muncă, atât în București, cât și în țară, care-ți permit să lucrezi full time, part time, de acasă, în sistem hibrid etc. Folosește filtrele disponible (tipul de job, domeniul de activitate, orașul de lucru, locația) pentru a caută jobul potrivit.

4. La final, pregătește-te pentru marele hop: interviul. Informează-te în prealabil despre firma respectivă, ca să faci o primă impresie bună, și, cel mai important, fii optimistă și pune accent pe modul în care poți fi de folos la noul loc de muncă.

Spui sau nu spui la interviu că ești mamă?

Trebuie spus din capul locului că nu e OK să fii întrebată de recrutor dacă ai copii, dacă intenționezi să faci sau dacă ești însărcinată. Și asta pentru că în România discriminarea mamelor sau a viitoarelor mame la angajare este ilegală și interzisă. O spune articolul 5, al. (2) din Codul muncii, nu noi: „Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, este interzisă.”

Este în regulă să fii întrebată despre numărul copiilor și vârsta lor abia după procesul de recrutare, atunci când ai obținut postul dorit, pentru că unii angajatori obișnuiesc să ofere cadouri de Crăciun, de Paște, pe 1 Iunie etc.

Dar, voit sau nu, se poate ajunge în situația în care, în timpul interviului, să vină vorba de copii, mai ales când apare în CV o pauză de un an sau doi de la ultimul loc de muncă. Și atunci ce faci?

Fii sinceră", spune Gabriel Chicioreanu. Nu ascunde faptul că ai un copil mic, dar nu face din asta o dramă". Adică nu vorbi despre nevoia ta de bani, despre situația disperată de acasă, pentru că nu vei face altceva decât să îl sperii pe angajator. El caută soluții pentru problemele din firmă atunci când recrutează, nu belele în plus.

Care ar fi jobul ideal pentru o mamă cu copil mic?

„Unul care să o facă să se simtă împlinită pe drumul ei profesional, în primul rând. Apoi ar trebui să nu fie prea solicitant și cu un program flexibil (ideal ar fi unul remote sau în sistem hibrid), mai ales că cei mici obișnuiesc să se îmbolnăvească des. Dacă este un job full time, de preferat ar fi ca tura să fie de dimineață. Și fără ore suplimentare pe cât posibil, pentru a putea petrece mai mult timp cu copilul", recomandă specialistul.

Apropo de program flexibil, ai aflat că în iulie 2023 s-a adoptat legea conform căreia părinții cu copii sub 11 ani pot beneficia de 4 zile de muncă remote (de acasă) în fiecare lună, pe care le pot lua fie consecutiv, fie câte una în fiecare săptămână?

Ce trebuie să faci pentru a putea lucra remote 4 zile pe lună?

- Depui o cerere către angajator pentru a lucra de acasă în ziua X.

- Vii cu o declarație pe proprie răspundere din partea celuilalt părinte, care să ateste că acesta nu a cerut să lucreze de acasă tot în ziua X. Atenție! Declarația nu va fi necesară dacă părinții sunt divorțați.

- Te asiguri că ai toate mijloacele necesare pentru desfășurarea activității și îndeplinirii atribuțiilor trecute în fișa postului. E de la sine înțeles că jobul prestat trebuie să permită lucrul de acasă, căci, dacă ești ospătar, e complicat să servești toți clienții în propria-ți sufragerie 4 zile pe lună. 

Cum să câștigi bani în timp ce stai acasă cu copilul? Vezi posibile joburi de acasă pentru mămici

Dacă vrei să petreci mai mult timp cu cel mic sau nu prea ai ajutor din exterior la supravegherea lui, atunci lucrul de acasă este cea mai bună opțiune pentru tine. Poți lucra, de exemplu, ca:

Redactor

Chiar dacă ai mai lucrat sau nu înainte că redactor, acum este momentul în care să te gândeșți la un job în acest domeniu dacă vrei să câștigi bani lucrând de acasă. Majoritatea firmelor care doresc să colaboreze cu redactori fac plata la articol sau pe numărul de cuvinte scrise. Deci îți poți alege singură momentul în care să lucrezi și volumul de muncă pe care îl poți realiza.

Operator call center

Acest job îl poți desfășura de acasă, însă ideal ar fi să ai mai multe camere de locuit, căci vă trebui să porți conversații telefonice cu clienții și vei avea nevoie de liniște. Poți lucra și pe timp de noapte dacă alegi să colaborezi cu o multinațională.

MAM1 - Anunturi recomandate din
Call Center

Meditator

Sunt mulţi copii care au nevoie de ore în particular pentru a trece cu bine peste Bac sau de Evaluarea Naţională. Materiile cele mai răspândite pentru care se caută meditatori sunt matematica, limba şi literatura română, biologia, istoria, geografia, engleza, franceza. Dacă stăpânești unul dintre aceste domenii poți da meditații de acasă, offline sau online. Alegi singură ora la care să predai și cu câți elevi să lucrezi.

Creator handmade

Dacă ești o persoană creativă și ai o anumită îndemânare pentru lucrul manual, atunci poți începe să realizezi produse pe care să le vinzi. Poate fi vorba despre articole vestimentare, bijuterii, cosmetice, lumânări etc. Ideal ar fi să ai și un site și o pagină de Facebook pentru a te putea promova și pentru a vinde obiectele mai ușor.

Cofetar

Dacă-ţi place să prepari dulciuri, poţi deschide unui laborator de prăjituri chiar la tine acasă. Nu necesită investiţii foarte mari deoarece sigur ai deja o bună parte din ustensile şi electrocasnicele necesare. Fotografiază preparatele și fă un portofoliu. Poţi deschide un site sau o pagină de Facebook cu noul bussines pentru promovare.

MAM2 - Anunturi recomandate din
Cofetar

Translator

Știi foarte bine o limbă străină sau ai studii de perfecționare în acest sens? Atunci te poți gândi să-ți folosești competentențele lingvistice și să îți cauți de lucru în domeniul traducerilor. Acest job presupune să traduci texte, pagini sau documente în funcție de cerințele angajatorului. Poți lucra part time sau full time. Pentru a avea mai mult succes şi un câştig mai mare, ideal ar fi să cunoști o limbă scandinavă sau una exotică, cum sunt cele asiatice.

Graphic designer

În cazul în care ai talent la desen și ești creativă, poți să câștigi bani din asta. Există joburi de graphic designer de acasă, care necesită cunoștinte în programe precum Adobe Illustrator, Photoshop, Indesign. Ai șanse să găsești un angajator cu care să colaborezi pe termen lung sau poți lucra ca freelancer pentru mai mulți clienți.

Creator de conținut pe YouTube

Odată cu dezvoltarea platformelor de social media în România a apărut și această meserie, care este deja recunoscută. Chiar în noiembrie 2022, lista de clasificare a ocupațiilor s-a completat cu cea de creator de conținut online (cod COR 343526). Deci dacă îți place să apari în fața camerei, poți face un canal de YouTube din care vei ajunge să scoți bani în funcție de cât de urmărite sunt clipurile tale. Investește într-o cameră video bună pentru asta. Poți găti rețete pentru copii, îți poți împărtăși experiența de mamă cu alte femei, poți face review-uri la diverse produse sau demonstrații de machiaj. Important este să alegi să faci ceva ce-ți place și să pui constant videoclipuri. 

Manichiuristă sau make-up artist

Femeile au nevoie să arate bine și preferă de multe ori să sune pe cineva de încredere la orice oră pentru îngrijirea unghiilor sau pentru un machiaj decât să meargă la salon. Fă un curs de calificare (durează maximum 3 luni) și achiziționează produse de calitate. Mai întâi experimentează” cu cei apropiaţi, apoi promovează-te pe Facebook sau Instagram și, dacă faci treabă bună, clientele vor face coadă la ușă.

MAM3 - Anunturi recomandate din
manichiurista

Una dintre cele mai mari provocări ca mamă care lucrează de la domiciliu va fi să stabilești granițele dintre serviciu și familie, pentru că practic nu vei părăsi locul de muncă. Însă vei fi prezentă la toate momentele din viața copilului pe care le-ai fi ratat dacă nu ai fi fost acasă.

Poți munci și în concediul de creștere a copilului fără să pierzi dreptul la indemnizație

Pe 14 septembrie 2023 Guvernul a adoptat în sfârșit legea conform căreia sunt acordate mai multe facilități fiscale pentru părinți. De exemplu, prin OUG 164/2022, articolul 16 alineatul (3), litera c), s-a stabilit că cei care beneficiază de indemnizația de creștere pot obține mai mulți bani în urma prestării unor activități în timpul CCC fără să piardă dreptul la indemnizație.

Dacă vrei să faci un ban în plus cât ești în concediul de creștere a copilului, trebuie să știi că venitul net supus impozitării în decursul unui an calendaristic nu trebuie să depășeasca de 8 ori cuantumul minim al indemnizației de concediu (până acum era de doar 5 ori).

Pentru 2024 Ministerul Muncii a stabilit că valoarea minimă a indemnizației CCC este de 1.651 de lei, ceea ce înseamnă că pragul maxim de venituri din activități ce pot fi obținute în paralel cu indemnizația de CCC fară a pierde dreptul la ea este de 13.208 lei.

Dacă banii în plus provin din chirii sau dividende, ei sunt considerați venituri pasive și nu se pierde dreptul la indemnizație de CCC din pricina lor, indiferent despre ce sumă e vorba.

Autor: Raluca Cincu