Schimbări la perioada de valabilitate a rovinietei
Din 11 martie s-au modificat perioadele de valabilitate a rovinietei; Tarifele valabile în 2024;
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat schimbarea, din 11 martie 2024, a perioadelor de valabilitate a taxei percepută pentru circulația pe drumurile naționale, cunoscută și ca rovinietă. Mai precis, rovinieta se va putea încheia pe o zi, zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Până acum, rovinieta se putea încheia doar pe șapte zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni.
Nivelul tarifelor rămâne deocamdată la fel, adică în funcție de perioada pe care se va încheia rovinieta, tariful zilnic nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe zece zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni.
Iată tarifele și perioadele valabile din 11 martie 2024:
Rovinieta se va încheia, la fel ca și până acum, anterior utilizării rețelei de drumuri naționale, iar achitarea și emiterea rovinietei vor putea fi făcute cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.
Categoriile de vehicule și nivelul rovinietei sunt aprobate prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii. Valorile tarifelor se actualizează anual, în funcție de indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică pentru anul anterior.
Rămân în continuare în picioare condițiile de valabilitate a rovinietei în diversele ipostaze:
- atunci când se schimbă utilizatorului vehiculului, rovinieta își va păstra valabilitatea
- în cazul vehiculelor înmatriculate în România, la atribuirea unui alt număr de înmatriculare, rovinieta își va păstra valabilitatea
- dacă mașina se radiază, utilizatorului i se va returna de către CNAIR, la cererea scrisă a acestuia, contravaloarea rovinietei corespunzătoare perioadei de neutilizare.