Stiri, articole, comunicate
1.216 vizite

Viza de flotant, când e necesară și cum se obține

La ce e bună viza de flotant; Acte necesare pentru viza de flotant; Diferența dintre flotant și mutație; Excepții

 

Viza de flotant se mai numește și „dovada de reședință” și se solicită și obține dacă locuiți mai mult de 15 zile la o altă adresă decât la cea de domiciliu – adică acolo unde scrie în buletin că locuiți. Deși în teorie e obligatorie (conform Legii 162/2023), pentru ca statul să știe în permanență cine unde locuiește, în realitate mobilitatea permisă în ultimii 35 de ani de democrație face ca oamenii să nu-și mai declare fiecare schimbare de domiciliu.

Totuși, există situații în care viza de flotant este necesară, pentru obținerea unor beneficii sociale.

La ce e bună viza de flotant

Dacă ne luăm după unele anunțuri care promit vize de flotant contra cost, aflăm astfel că viza de flotant este necesară pentru:

- Înscrierea copiilor la anumite școli considerate mai bune

- Obținerea dreptului de vot în localitatea în care v-ați mutat 

- Înscrierea mașinii în localitatea în care locuiți temporar (Atenție! asta e valabil numai în cazul persoanelor cu domiciliul în străinătate)

- Alte beneficii sociale locale

Așadar, viza de flotant este necesară în cazul chiriașilor, persoanelor găzduite chiar și gratis (rude, prieteni) pentru o perioadă mai mare de 15 zile, elevilor/studenților care au nevoie de adresa specifică în localitatea/sectorul în care vor să se înscrie la o anumită școală.

undefined

Acte necesare pentru viza de flotant

Viza de flotant se obține de la Serviciile Publice Comunitare de Evidență a Populației (SPCLEP) din localitățile/sectoarele în care se află locuințele vizate. Actele necesare sunt:

1. Cerere tip pentru stabilirea reședinței, completată de solicitant (se regulă se poate descărca de pe site-ul primăriei);

2. Actul de identitate al solicitantului;

3. Unul dintre următoarele documente pentru dovada adresei de reședință, conform art.  28 alin. (1) din OUG 97/2005:

a) acte care atestă titlul locativ (de exemplu, contract de închiriere, act de proprietate)

b) declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spațiu, în cazul în care nu există un titlu locativ;

c) document eliberat de autoritatea administrației publice locale, care să ateste că solicitantul sau găzduitorul figurează înscris în Registrul agricol, cu imobil cu destinație de locuință (valabil doar în zonele rurale).

4. Declarație pe propria răspundere prin care solicitantul declară că locuiește în respectiva locație mai mult de 15 zile pe lună. În teorie această declarație va fi verificată la fața locului de un polițist de ordine publică.

În cazul minorilor, este necesară prezența părinților/reprezentanților legali, la dobândirea vizei de flotant.

Cât durează

În cele mai multe cazuri se pot face programări online pentru depunerea actelor, iar în unele localități mai evoluate se primesc chiar și cereri online, pentru simplificarea birocrației și scurtarea timpilor de așteptare. Timpul de așteptare pentru eliberarea vizei de flotant diferă de asemenea de la o localitate la alta, în funcție de numărul solicitărilor. Poate dura de la 5 la 30 de zile.

Valabilitatea vizei de flotant nu poate fi mai mare de un an, dar se poate prelungi, din an în an, de câte ori este nevoie. Eliberarea vizei de flotant este gratuită.

Un proprietar nu poate face viză de flotant la mai mult de 10 persoane care nu fac parte din familie, la aceeași adresă.

Diferența dintre viza de flotant și mutație

Viza de flotant nu este același lucru cu mutația, care se referă la schimbarea permanentă a domiciliului, ceea ce presupune și schimbarea buletinului. Mutația se face în cazul în care vă cumpărați o nou locuință sau decideți să vă mutați la altă adresă definitiv sau pe o perioadă îndelungată. De exemplu dacă vă căsătoriți și vă mutați la soț/soție, e natural să vă faceți mutație, că doar nu vă căsătoriți doar pentru un an cât durează flotantul.

Excepții

Viza de flotant nu este necesară în cazul:

-   elevilor și studenților din cămine și campusuri universitare (atenție, nu elevii/studenții care stau la gazde private – aceștia au nevoie de viză de flotant)

-   deplasărilor în scop turistic sau în interes de serviciu;

-   internărilor în spitale/clinici/etc.

Autor: D.B.