Stiri, articole, comunicate
6.472 vizite

Anuntul Telefonic - 28 ani de istorie a Bucurestiului

Anii in care o casa costa cat o masina.

undefined

 

Daca aveam atunci ceva bani… Daca stiam ce stiu acum…

  • Care erau prioritatile romanilor acum 25 de ani?
  • Ce era mai important, o casa sau o masina?
  • Un raspuns vine rasfoind anunturile de mica publicitate ale vremii.
  • Cat costa un apartament? Dar o masina?
  • Iesiti dupa un sfert de veac de comunism, romanii isi faceau ordine in nevoi. Situatia locativa nu era o mare problema. "Casa si serviciu" aveau toti. "Statul" se ocupa.
  • Masina aveau mult mai putini. Si atunci, se astepta o perioada de patru ani pentru autohtona Dacie.
  • Poate fi un raspuns pentru preturile vremii: o masina era si in 1993 un lux. Costa cam cat o garsoniera. Poate chiar mai mult.

Cum se vedea Romania in anunturi, acum 25 de ani?

Am rasfoit anunturile de acum un sfert de secol. O zona in care erau si incercari de copywriting: "preturi ceausiste la aparate capitaliste", promitea un vanzator. Comparand cu piata imobiliara de acum, ce se intampla atunci era o gluma.
---

Urgent garsoniera I sporit, cu telefon, imbunatatiri multiple, Titan. Pret: 5.000 de dolari. Un chilipir, mai ales ca era si un "loc bun comercial".
---
Un apartament ceva mai mare – 2 camere - si mai central – Calea Vitan, era o idee mai scump: 7.500 de dolari.
---
Tot 7.500 de dolari costa si un apartament in zona Petre Ispirescu, dar mai mare, de trei camere.
---
O garsoniera "intr-o zona linistita", se vindea si cu doua milioane de lei (adica aproximativ 2.400 de dolari). In zona Ramnicu Sarat, cu pretul in dolari, de aceasta data, se cereau 4.500 de dolari.
---
Cei care au simtit valoarea imobiliarelor au tinut la pret. Erau si apartamente de 15.000 de dolari sau chiar mai scumpe.

Si cei care au cumparat atunci terenuri au avut de castigat cativa ani mai tarziu.

Un teren de peste 10.000 de metri patrati (un hectar adica), langa Lacul Mogosoaia (acum o zona plina de vile) era o nimica toata: costa 5.000 de lei. Basca "negociabil".
---
Pe Soseaua Alexandriei, intre Bucuresti si Bragadiru, in 1993 erau lanuri de porumb. Acum sunt cartiere rezidentiale. Pretul atunci: 1.500 de lei metrul patrat pentru un lot de 5.000 de metri.
---
Putin mai jos, pe linia de centura de la Domnesti (zona plina acum de case), terenurile erau si mai ieftine: 5 dolari metrul patrat.
---
Pe malul lacului Cernica (lacurile au fost la mare cautare multi ani mai tarziu pentru cartiere), un metru de teren era la indemana: costa doar 10 dolari. Dar "nediscutabil", dupa cum a punctat vanzatorul, Grosuleac Aurelian (tamplar – precizare mai mult decat necesara in anunt).
---
Un vanzator nu intuise (inca) potentialul zonei Pipera in zona rezidentiala. Omul isi vindea terenul pentru "vita de vie". Pare ieftin acum – 13 dolari metrul, dar scump la vremea respectiva (dublu fata de Domnesti, de exemplu).

Ce inseamnau acesti bani? Era mult, era putin? Sa comparam putin cu pretul masinilor.

O dubita Volskwagen veche de opt ani, dar "in stare perfecta", era scoasa pe piata la 7.500 de dolari.
---
In general, "masinile straine" erau scumpe. Un Opel Record din 1987, "impecabil", era vandut cu 4.500 de dolari, iar unul din 1982, la 3.000 de dolari.
---
ARO, uzina care a ajuns, intre timp, fier vechi (literalmente!) producea – inca – o masina foarte ceruta (si foarte scumpa). Cineva vindea un exemplar din 1989 cu 5.500 de dolari (cam cat costa o garsoniera in Militari la vremea respectiva).
---
Un BMW era cat o garsoniera, chiar apartament: aproape 7.000 de dolari cerea un vanzator pentru un 520i vechi de opt ani.
---
Pentru excentrici, un Pontiac Trans AM: 6 viteze, aer conditionat! Si un pret pe masura: 12.000 de dolari.
---
Bicicletele erau mult mai la indemana: o semicursiera Avon (Anglia), ba, mai mult, "nerulata", costa 80.000 de lei. Adica undeva la o suta de dolari. Ieftin.

Cat costau electronicele atunci? Ca si masinile, mult.

Televizor color Panasonic, 66 cm diagonal, sigilat: 600.000 de lei, adica vreo 750 dolari. Discutabil.
---
Video SHARP, "cu inregistrare VHS": 200.000 de lei, adica aproape 250 de dolari.
---
Un televizor JVC, de "marca", urca si la 800.000 de lei, adica in jur de 1.000 de dolari (era o perioada in care fluctuatiile de curs erau destul de mari).
---
Era mai ieftin la "Angelescu Ltd". Dupa cum spunea anuntul, de mare publicitate, firma vindea televizoare cu 75 de dolari bucata. Orice cantitate.

NOTA: Cursul mediu al dolarului in 1993 = 760 lei

06.06.2018
paginademedia.ro