Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura (I.C.D.A.)
POLEN
Polenul este elementul reproducator, masculin, al florilor pe care albinele il colecteaza si il amesteca cu secretiile lor salivare si nectar pentru a-l depozita in stup ca hrana proteica, sub forma de pastura, fara de care viata familiei de albine practic ar fi imposibila. Daca mierea reprezinta sursa de energie vitala pentru desfasurarea tuturor activitatilor, polenul reprezinta elementul plastic, sursa de proteine, lipide si vitamine pentru dezvoltarea si evolutia familiilor de albine de-a lungul anului.
Polenul contine numeroase elemente esentiale pentru viata. Este bogat mai ales in aminoacizi, proteine, lipide si acizi grasi, enzime, elemente minerale si oligoelemente. Contine deasemenea toate vitaminele grupului B, cantitati insemnate de beta-caroten, vitaminele C, D si E substante cu actiune antibiotic?, substante de tip precursori hormonali si factori de crestere.
Polenul recoltat de albine, ca si derivatul sau natural, pastura, se consuma sub forma de supliment alimentar in scopul fortificarii organismului si a cresterii rezistentei naturale a acestuia la infectii. In medicina, are largi aplicatii, in special in boli hepatice, afectiuni de prostata, afectiuni psihice. Este un excelent factor natural de prevenire a fenomenelor degenerative asociate procesului de imbatranire.