Ce acte îți trebuie dacă vrei să te căsătorești
Acte necesare pentru cununia civilă * Acte necesare pentru căsătoria dintre un cetățean român și un cetățean străin * Acte necesare pentru căsătoria cu un minor * Acte necesare pentru cununia religioasă *
Gata, v-ați hotărât să vă luați anul acesta? Felicitări și succes, pentru că urmează alergătura! Nu doar după rochie, costum, verighete, restaurant, muzică, fotograf și cameraman, ci și după acte, căci cununia civilă este, de fapt, momentul în care deveniți legal soț și soție.
Pentru cununia civilă, dosarul cu șină trebuie să conțină următoarele documente:
- Actele de identitate ale amândurora: BI, CI, CIP (carte de indentitate provizorie) sau pasaportul - dacă sunteți cetățeni români cu domiciliul în străinătate, dar vrei să vă cununați în România): original și copie;
- Certificatele de naștere ale amândurora: original și copie;
- Certificatul medical prenupțial: original. Documentul trebuie să ateste starea voastră de sănătate (mai exact, dacă nu cumva suferiți de HIV, sifilis sau TBC) și să aibă neapărat menţiunea că persoana se poate sau nu se poate căsători. Analizele pentru obținerea certificatului nu sunt gratis (nu fac parte din pachetul de bază decontat de CAS) ci costă în 2024 între 100 și 250 de lei, în funcție de clinică. Actul e valabil 14 zile din data emiterii. Bine de știut: în cazul existenței unei sarcini la momentul oficierii cununiei civile, certificatul prenupțial se eliberează fără a se face radiografia la plămâni, deoarece aceasta poate dauna fătului.
- Declarația din care să rezulte că nu cunoașteți niciun motiv de natură legală care să vă împiedice să vă luați cu acte și în care veți menționa numele de familie pe care îl veți purta în timpul căsătoriei, precum și regimul matrimonial ales. Acest document fie-l descărcați de pe site-ul primăriei unde va avea loc cununia civilă, fie poate fi solicitat și completat de amândoi direct la ghișeul Stării Civile (cu litere mari de tipar și fără ștersături sau tăieturi): original.
Două chestiuni importante:
- Oficializarea căsătoriei civile se face la sediul primăriei unde are domiciliul de reşedinţă unul dintre voi, mirii. Dacă vreți să vă căsătoriți în alt oraș (să zicem că unul dintre voi e bucureștean, celălalt craiovean și vreți să va cununați în Craiova), cel care nu are reședința în orașul respectiv trebuie să depună declaraţia de căsătorie cu maximum 48 de ore înainte de eveniment la primăria orașului unde va avea loc cununia. Iar dacă vreți să vă cununați civil într-un oraș în care nu are niciunul dintre voi reședința, aveți nevoie de aprobarea primarului, iar cererea trebuie să fie motivată (ex. aveţi o boală care vă împiedică să vă deplasaţi în orașul de baștină din pricina unei boli sau sunteţi privat de libertate).
- Dacă vă schimbați numele după căsătorie, ofiţerul de stare civilă este obligat să vă anuleze cartea de identitate în ziua cununiei civile (vă taie colțul pe care e trecută perioada de valabilitate a actului). Deci dacă vreți să plecați în străinătate în luna de miere după nuntă, fie amânați călătoria până vi se eliberează un nou buletin de identitate, fie e bine să aveți un pașaport valabil.
- În ziua oficierii căsătoriei, vor mai fi necesare cărțile de identitate originale și valabile a doi martori (cunoscuți sau necunoscuți, n-are importanță, dar musai cetățeni români și majori care vor fi prezenți la eveniment).
Cele de mai sus sunt actele minime de care aveți nevoie, dar, după caz, o să vă mai trebuiască și:
- Documentele din care să reiasă - dacă ați mai fost căsătoriți în trecut - că a fost desfăcută căsătoria anterioară: sentința de divorț definitivă și irevocabilă, certificatul de divorț, certificatul de deces al fostului soț/fostei soții în cazul văduvilor - original și copie;
Atenție! Bigamia este o infracțiune și se pedepește conform art. 376 din Codul Penal cu închisoarea (de la 3 luni la 2 ani pentru cel/cea care se căsătorește fără să-și fi încheiat socotelile cu fostul/a și de la o lună la un an pentru persoana căsătorită care se cunună cu o persoană pe care o știe căsătorită încă) sau cu amendă penală. Unde mai pui că bigamul se pricopsește și cu două soacre...
- Sentința de încredințare a copiilor minori rămasă definitivă: original și copie;
- Livretul de familie - dacă dețineti așa ceva;
- Convenția matrimonială dacă alegeţi regimul separaţiei de bunuri sau comunităţii convenţionale.
Dacă vă căsătoriți în România cu un cetățean străin, căci - nu-i așa? - iubirea n-are hotare, iată ce documente îi trebuie acestuia la dosar:
- Actul de identitate (pașaport cu viză sau permis de ședere) - original și copie;
- Certificatul de naștere, tradus și legalizat în România* - original și copie.
- Sentința de divorț sau certificatul de deces, după caz, dacă există o căsătorie anterioară (traducere legalizată) - original și copie;
- Dovada eliberată de ambasadă sau oficiile consulare acreditate ale țării lui, prin care să se ateste faptul că îndeplinește toate condițiile de bază cerute de legea lui națională pentru încheierea căsătoriei pe teritoriul României. Să primească undă verde de la ai lui că se poate căsători la noi cum ar veni;
- dacă partenerul sau partenera este dintr-o țară care nu are ambasadă sau oficiu consular acreditat la noi în România, va trebui să dea o declarație pe propria răspundere prin care să ateste faptul că nu este deja căsătorit/a cu altcineva și că îndeplinește condițiile cerute de legea sa națională pentru încheierea căsătoriei la noi în țară. Declarația trebuie autentificată și legalizată de un notar public;
- Declarația notarială prin care să se ateste faptul că nu există niciun impediment pentru încheierea căsătoriei, și în care să aleagă regimul matrimonial și numele de familie pe care-l va purta pe timpul căsătoriei. Aceeași declarație trebuie să o facă și partenerul român.
- Certificatul prenupțial care se eliberează tot de către medicul de familie sau de o clinică de la noi.
*Traducerile legalizate care nu sunt făcute la un traducător autorizat în România trebuie apostilate sau supralegalizate.
Important: Dacă cetățeanul străin nu cunoaște limba română, atât în ziua depunerii declaraţiei de căsătorie, precum şi în ziua oficierii cununiei, va fi nevoie de un traducător autorizat la fața locului. Să nu spună dup-aia că n-a înțeles în ce s-a băgat.
Nu sunt OK, adică „nu se pun" următoarele documente pentru încheierea căsătoriei pe teritoriul României: actul temporar de identitate pentru cei care au solicitat azil, care are trecută pe el mențiunea identitate declarată, actul care face dovada statutului de tolerat ori decizia de returnare (dacă Inspectoratul General pentru Imigrări constată şederea ilegală pe teritoriul României a unui străin).
În cazul în care sunteți încă minori, trebuie să știți că, potrivit Art. 272 din Codul Civil, vârsta legală pentru căsătorie la noi în țară este 18 ani, cu mențiunea că, pentru motive temeinice, se poate aproba legal căsătoria de la 16 ani. Motive temeinice sunt, de exemplu, faptul că o minoră este gravidă ori că a născut.
Documentele necesare pentru căsătoria minorilor care au împlinit 16 ani sunt:
- Actul de identitate: original şi copie;
- Certificatul de naştere: original şi copie;
- Avizul medical eliberat de medicul legist: original. E nevoie de încuviințarea părinților pentru acest aviz, iar medicul legist trebuie să scrie clar în el că minorii sunt sănătoşi, că au maturitatea fiziologică, psihică şi intelectuală necesară asumării îndatoririlor specifice căsătoriei.
- Certificatele medicale prenupţiale: original;
- Autorizarea instanţei de tutelă - hotărâre judecătorească eliberată de Judecătoria de domiciliu a minorilor;
- Dovada încuviințării părinților sau, după caz, a tutorelui, care se face printr-o declarație dată la serviciul de stare civilă odată cu declarația de căsătorie. Aici avem mai multe situații:
1. Dacă părinții locuiesc în altă localitate decât cea în care se va încheia căsătoria, încuviințarea se va da la serviciul de stare civilă din localitatea de domiciliul al acestora, care va fi trimisă serviciului de stare civilă competent pentru încheierea căsătoriei.
2. Dacă doar unul dintre părinți încuviințează căsătoria minorului, iar celălalt refuză, va hotărî instanța de tutelă asupra acestei divergențe, având în vedere interesul superior al copilului.
3. Dacă unul dintre părinți este decedat sau se află în imposibilitate de a-și manifesta voința (alienație, debilitate mintală, dispariție declarată prin hotărâre judecătorească, executarea unei pedepse privative de libertate, este pus sub interdicție sau decăzut din drepturile părintești) încuviințarea celuilalt părinte este suficientă.
4. Dacă autoritatea părintească este exercitată de un singur părinte, este suficientă încuviințarea lui.
5. Dacă nu există nici părinți, nici tutore care să poată încuviința căsătoria, este necesară încuviințarea persoanei sau a autorității care a fost abilitată să exercite drepturile părințești.
6. Dacă părinții sunt divorțați, este necesar consimțământul ambilor părinți.
Declarația se poate da și în formă autentificată la un notar public. Dacă notarul e străin, hârtia va trebui apostilată sau supralegalizată, după caz.
Toate actele de mai sus se depun la Starea Civilă cu 10-14 zile înainte de data cununiei. La depunerea lor este necesară prezența fizică a ambilor soți (nu merge cu procuri s.a.).
Acum, că ați văzut ce documente vă trebuie pentru cununia civilă, poate vreți să știți și ce acte sunt necesare dacă vreți să vă puneți pirostriile în biserică. Așadar...
Pentru cununia religioasă:
- În principiu, aveți nevoie doar de certificatul de căsătorie de la starea civilă;
- Unii preoți mai pot solicita și adeverința de Botez dacă unul dintre voi nu face parte din parohia unde veți fi cununați;
- Se mai cere și dovada achitării taxei de cununie (care e între 500 și 2.500 de lei, depinde de biserică, depinde de numărul de preoți care oficiază, depinde dacă vreți sau nu cor).
- Dacă ați mai fost căsătoriți anterior, biserica poate cere și actele doveditoare ale încheierii căsniciei anterioare, în original și copie. Apropo, vedeți că BOR acceptă să oficieze cununia religioasă numai de trei ori pentru aceeași persoană, iar Biserica Catolică doar o dată.
- În cazul căsătoriilor mixte (între persoane care nu aparțin aceluiași cult religios) sunt necesare aprobări de la reprezentanții bisericilor. La ortodocși, de exemplu, se pot oficia căsătorii între persoane de religii diferite cu acordul Episcopului, preotului locului sau al preotului paroh și cu condiția ca urmașii lor să fie botezați în Biserica Ortodoxă Română.
În concluzie, cununia fără birocrație e ca petrecerea de la nuntă fără lăutari. Asta ca să știți ce vă așteaptă dacă intrați la noi pe site la rubrica Matrimoniale ca să vă găsiți sufletul pereche. ;)
656 vizualizari Autor Raluca Cincu 30.05.2024