Cum sa faci o impresie buna la interviul de angajare
Interviul este important, deoarece la masa recrutorului ai șansa de a te face cu adevărat remarcat. Îți prezentăm câteva sfaturi de la specialist menite să te pregătească pentru întâlnirea cu angajatorul.
A venit ziua cea mare! Presupunem că ai depus un CV bun, ai fost selectat pentru postul dorit și urmează să mergi la un interviu. Această întâlnire este o piatră de încercare, deoarece abia la masa recrutorului ai șansa de a te face cu adevărat remarcat. Și trebuie să faci asta în mai puțin de o oră! Chiar dacă nu îți putem garanta succesul întâlnirii, pentru că nu deține nimeni rețeta perfectă, îți prezentăm câteva sfaturi ale specialistului Gabriel Chicioreanu, consultant în managementul carierei (4CAREER), sfaturi menite să te pregătească pentru un viitor interviu de angajare:
1. Informează-te în prealabil cât mai bine atât despre post, cât și despre firma unde dorești să lucrezi. Dacă știi cu cine vei avea interviul, este în regulă să te informezi și despre persoana respectivă (din punct de vedere profesional, nu intim, pentru că poți părea dubios dacă îi spui angajatorului că știi că preferă cafeaua îndulcită cu șase lingurițe de zahăr). Informarea arată interesul tău pentru compania respectivă și locul de muncă dorit și chiar face diferența între tine și ceilalți candidați.
2. Fii atent la conturile tale de pe rețelele profesionale și de pe cele de socializare, deoarece unii angajatori (în special cei din companiile mari) au devenit și ei curioși cu privire la cunoașterea preliminară a candidaților care urmează să le reprezinte firma până la urmă, așa că te vor căuta pe Internet. Gabriel Chicioreanu recomandă să ai un profil îngrijit, decent și cu informații relevante, iar fotografiile în bikini sau cu sticlele de alcool consumate la petreceri și dansurile pe mese să fie mutate din setări de la „Public” la „Prieteni”.
3. Fii punctual. Cu o zi înainte de a merge la interviu, caută cu exactitate adresa unde trebuie să ajungi, reține traseul și mijloacele de transport care duc acolo (eviți astfel să iei metroul în sens invers fix în drum spre întâlnire) și verifică de cât timp ai nevoie pentru a ajunge la destinație. Punctualitatea este o trăsătură de bun-simț și o dovadă de respect. Te poți prezenta la interviu un pic mai devreme (cu 7-10 minute înainte de ora stabilită), dar nu da buzna, pentru a nu incomoda recrutorul care poate are altă treabă în acel moment. Dacă se întâmplă ceva neprevăzut și simți că o să întârzii, anunță neapărat telefonic sau printr-un mesaj acest lucru.
4. Îmbracă-te adecvat. Adică nu în șort, tricou mulat și teniși dacă ești domn și nu provocator dacă ești doamnă. Nu zice nimeni că trebuie să fii încheiat/ încheiată până la ultimul nasture de la cămașă sau să te sugrume cravata, dar un decolteu adânc în cazul doamnelor sau expunerea bicepșilor lucrați la sală în cazul domnilor vor perturba orice recrutor, chiar dacă a fost pregătit să facă față și acestor situații. Pont: în ziua inteviului, este ideal să porți culoarea brandului respectiv (albastru, galben, portocaliu, roșu, verde crud, roz etc.). Vei atrage atenția în mod pozitiv, pentru că te indentifici din start cu „gașca”, iar discuția cu recrutorul va fi mai relaxată. Bine, nu trebuie să semeni cu Pantera Roz, purtând culoarea din cap până în picioare, dar poți asorta o eșarfă sau o batistă roz unui deux-pièces sau sacou bleumarin.
5. Menține o atitudine optimistă, deschisă și zâmbește pe parcursul interviului, pentru că zâmbetul este comun în limbajul fiecăruia și cu toții ne dorim un coleg binedispus, nu pe Morocănosul. Ai grijă ca zâmbetul să nu se transforme totuși în rictus, pentru că poți lăsa impresia că ascunzi ceva în spatele lui. Vorbește despre calitățile tale și pune accent pe experiență, pe aptitudinile trecute în CV, că doar nu degeba ai fost chemat la interviu. Poți omite defectele dacă nu ești întrebat despre ele. Dacă angajatorul te întreabă totuși, menționează un defect mai mic, pe care îl poți corecta (de exemplu, că ești timid, eviți să-ți spui părerea la ședințe, dar lucrezi la remedierea problemei). Nu spune și tu că scapi prea multă sare în mâncare dacă urmează să te angajezi pe un post de bucătar la Capșa.
6. Evită reproșurile la adresa fostului angajator în timpul interviului, chiar dacă acestea sunt întemeiate. E adevărat că un recrutor va fi curios să afle motivele pentru care dorești să pleci de la o companie la alta sau de ce cauți un domeniu diferit, dar nimeni nu te va angaja dacă ai o atitudine ostilă față de oamenii cu care ai lucrat în trecut sau încă mai lucrezi. Poți spune că ai decis să pleci din cauza opiniilor diferite de la un punct încolo, dar că ai avut și multe realizări și momente frumoase în compania respectivă, că ai rămas în relații bune cu colegii etc. Nici laudele exagerate nu sunt „înghițite” de viitorul angajator. Ce te faci dacă te întreabă: „- Păi și de ce ați demisionat dacă era totul perfect?”?
7. Pune întrebări! Poți adresa întrebări dacă ceva nu îți este clar despre locul de muncă sau despre companie. Sunt binevenite acelea care au legătură cu drepturile și responsabilitățile pe care le vei avea, cu oportunitățile de a te dezvolta personal și profesional, pentru că arată dorința ta de a lucra pe termen lung și de a te dezvolta în cadrul firmei respective. Evită-le pe cele legate de programul de lucru și de salariu, pentru că riști să fii catalogat drept un candidat pe care-l interesează doar banii. Nu întreba dacă poți lucra exclusiv de acasă, mai ales că nici n-ai ajuns încă la serviciu. Pont: cere informații despre cei mai buni angajați ai companiei și află ce obiective au îndeplinit, roagă-l pe recrutor să-ți facă un tur al firmei, să-ți arate biroul/ bucătăria/ cabinetul/ sala de clasă etc. unde vrei lucra și fă cunoștință cu viitorii colegi. Gata, aproape ești de-al casei!
8. Cunoaște-ți valoarea și cere prețul potrivit. După circa 20-30 minute dintr-un interviu probabil vei fi întrebat și despre așteptările salariale, asta dacă salariul nu este deja menționat în anunțul de angajare. Prima reacție, pe care toți am avut-o la un moment dat, va fi evitarea răspunsului la întrebare din două cauze: „- Dacă cer prea mult și nu mă mai angajează din pricina asta?” sau „- Dacă cer prea puțin și nu mai pot renegocia ulterior?”. Revino la punctul 1. Dacă te informezi temeinic despre compania la care susții interviul, vei afla unde se plasează pe piață, ce cifră de afaceri are și vei putea face cererea potrivită.
9. Pregătește-te și pentru o eventuală probă practică și pentru așa numitele „întrebări cantitative”, adică detalii tehnice specifice postului dorit sau situații ipotetice pe care va trebui să le rezolvi pe moment (cum remediezi o anume problemă tehnică apărută la panoul de comandă a unei linii de ambalare, de exemplu). În acest stadiu, de obicei, se cerne și bobul de neghină, iar angajatorul își poate da seama dacă ai mințit în CV când ai trecut din burtă o aptitudine pe care o deții, dar nu prea. Evită astfel de situații neplăcute pentru recrutor, dar mai ales pentru tine.
10. Rămâi în contact (Keep in touch). După interviu, chiar în aceeași zi, pe seară, revino cu un mesaj de mulțumire către recrutor pentru timpul și șansa acordate, mai ales că ai stat de vorbă cu un om, iar fiecare om apreciază cuvântul “mulțumesc”. Nu ai nimic de pierdut, din contră.
În concluzie, obținerea unui loc de muncă este un lucru important, care îți poate influența cariera, mai ales dacă îți dorești cu ardoare un anumit post. Dar... indiferent dacă-l vei obține sau nu azi-mâine, drumul tău în viață tot înainte va merge. Mai important este să continui să investești în dezvoltarea ta personală și profesională. Interviuri vor mai fi.
11.967 vizualizari Autor Raluca Cincu 24.08.2021