Cum să-ți reînnoiești buletinul expirat
Află ce pățești dacă umbli cu buletinul expirat, în cât timp ți se eliberează unul nou și alte chestii birocratice
Potrivit legii, actul de identitate trebuie schimbat înainte să expire. Poți merge să scoți un buletin nou nu mai devreme de 6 luni înainte să iasă actualul din termen, dar ai grijă să nu depășești ultimele 15 zile de valabilitate, ca să nu ai neplăceri.
Ce pățești dacă umbli cu buletinul expirat?
Conform O.U.G. 97/2005 (art. 43), dacă te prinde Poliția cu buletinul expirat, riști o amendă între 40 și 80 de lei. Poți avea norocul să dai peste un om al legii care nu te va sancționa (eventual te va întreba ce-ai păzit atâta vreme și te va ruga să-ți reînnoiești documentul), însă fără un buletin valabil nu te va primi nimeni să întocmești acte oficiale (nici băncile, nici notarul, nici primăria etc.), nu te vei putea angaja, nu vei putea susține examene. Iar dacă nu ai pașaport valabil, ci doar cartea de identitate expirată la purtător, nu vei putea trece granița ca să pleci la muncă sau în vacanță la all inclusive, că tot începe sezonul.
Pentru a evita toate astea, mergi la sediul serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor pe raza căruia ai domiciliul și solicită un buletin nou-nouț. Dacă nu-ți plac cozile de la ghișee (cui îi plac?), te poți programa on-line sau prin telefon. La o simplă căutare pe Internet, găsești toate site-urile Direcției Generale de Evidență a Persoanelor. Accesează-l pe cel din localitatea/sectorul unde locuiești și programează-te din vreme.
Acte necesare schimbare buletin
- cererea pentru eliberarea actului de identitate. Pentru a mai economisi timp, poți printa și completa de acasă cererea pe care o descarci de aici (se tipărește față-verso pe o singură foaie, se completează cu majuscule și se semnează în fața funcționarului de la ghișeu);
- actul de identitate expirat;
- certificatul de naştere;
- certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor;
- certificatul/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz;
- extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum şi (după caz) cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă. Extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
- chitanţa cu care faci dovada achitării contravalorii actului de identitate.
În cazul în care nu deții toate actele de mai sus, ți se va elibera o carte de identitate provizorie.
Atenție! Chiar dacă tocmai ți-ai serbat majoratul și ești om mare de-acum, tot trebuie să te prezinți cu părinții/tutorele la ghișeu pentru solicitarea primului act de identitate după împlinirea vârstei de 18 ani.
Cât este taxa de buletin și unde se plătește?
- Taxa de buletin normal: 7 lei
- Taxa de buletin provizoriu: 1 leu
Se poate plăti direct la sediul serviciului unde îți faci buletinul, la Taxe și impozite, prin transfer bancar/ Internet banking, la bănci, la poștă, online pe ghișeul.ro, ba chiar și prin SMS, după caz.
Ce faci dacă îți expiră buletinul atunci când ești în străinătate?
E important să știi că buletinul se poate elibera doar în România. Pentru a-ți preschimba actul care urmează să expire când ești în străinătate ai două variante:
1. dai o fugă până în țară ca să obții personal documentul (de fapt, dai două fugi, că va trebui să fii prezent și la solicitarea, și la ridicarea lui);
2. împuternicești o persoană din România care să solicite și să ridice noul tău buletin. Acest lucru se face printr-o procură specială la consulatul sau ambasada României din țara în care te afli. Găsești aici informații despre cum faci rost de ea și cât costă.
Ce termen de valabilitate are buletinul?
Dacă tot vorbim de buletine expirate, iată cât timp sunt acestea valabile din momentul emiterii:
- pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani: 4 ani;
- pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani: 7 ani;
- pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, cărțile de identitate emise după 2 august 2021 au un termen de valabilitate prelungit până pe 3 august 2031, conform Regulamentului (UE) nr. 2019/1157. Acest regulament european are drept scop creșterea securității documentelor de identitate în spațiul Uniunii Europene și unificarea standardelor pentru cetățenii UE.
Cartea de identitate provizorie e valabilă doar 1 an.
În cât timp se eliberează buletinul?
După ce ai depus toate actele, ai de aștepat până la 30 de zile ca să intri în posesia noii cărți de identitate. În caz de urgență (ex. trebuie să pleci la muncă sau la studii în străinătate, trebuie să te angajezi, ai de dat un examen), poți formula o cerere însoțită de documente justificative pe care i-o prezinți șefului de serviciu public și ți se va elibera buletinul mai repede.
Acum că ai aflat ce ai de făcut, mergi și schimbă-ți actul de identitate expirat. Ca să fii din nou... valabil. :)
Foto: www.dgepmb.ro
85.197 vizualizari Autor Raluca Cincu 16.06.2022