Ce este un extras de Carte Funciară și la ce ne trebuie

Cum obții un extras de Carte Funciară, de unde, cât costă, cât durează, cât e valabil și ce poți să faci cu el

 

Dacă ai ajuns aici înseamnă că ai nevoie de un extras de Carte Funciară. Dacă habar nu ai ce e extrasul ăsta, înseamnă că nu ai de fapt o Carte Funciară, adică nu ai făcut cadastrul și intabularea proprietății pe care o deții, deci ar trebui mai întâi să le faci, ca să poți obține un extras din Cartea Funciară, carevasăzică :)

Pentru asta e nevoie să urmezi pașii descriși aici. Dacă ai deja cadastru și intabulare pentru proprietate și vrei doar un extras de Carte Funciară – adică o hârtie informativă care să arate ce scrie în Cartea Funciară în dreptul proprietății tale – atunci iată mai jos exact ce trebuie să faci.

Ce este Cartea Funciară

După cum am spus mai sus, Cartea Funciară este un registru national în care sunt înscrise toate proprietățile imobile din țară. Este gestionată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și în teorie, dacă nu ai proprietatea măsurată și înscrisă în acest registru nu ești pe deplin proprietar.

Ce este Extrasul de Carte Funciară

Extrasul CF este o hârtie informativă, un soi de adeverință care arată că proprietatea ta este înscrisă în Cartea Funciară, ce dimensiuni are și cine e proprietarul. Mai pe legaleză se zice că „extrasul de Carte Funciară este un act care stă la baza descrierii unui imobil din punct de vedere tehnic, juridic și economic”. În extras trebuie să existe: un număr de Carte Funciară, un număr cadastral și topografic, mărimea și modul de folosință al unui imobil, proprietarii și actele doveditoare ale proprietății și sarcinile înscrise asupra imobilului.

Cum arată un Extras de Carte Funciară? (model)

Ca un formular cu trei secțiuni:

  • „Partea I. Descrierea imobilului.” are informații tehnice, adică: numărul cadastral după care se identifică proprietatea, suprafața imobilului, număr de camera, localizarea imobilului în cadrul unității administrativ teritoriale etc;
  • „Partea II. Proprietari și acte.”, conține numele proprietarilor și documentele în baza cărora ei au devenit proprietari;
  • „Partea III. Sarcini.” – aici sunt descries ipotecile, somațiile, sechestrele, litigiile și orice acte juridice înscrise în registrul de publicitate imobiliară.

undefined

De câte feluri este Extrasul CF

Cartea Funciară este un document public, oricine (fie că e proprietar sau nu) poate cere de la OCPI un extras pentru a afla cine e proprietarul și ce sarcini sunt puse pe o proprietate. De aceea extrasele astea sunt de trei feluri:

  1. De informare – nu are valoare juridică și nu poate fi folosit în tranzacții. Conține situația juridică a terenului, descrierea construcției, numele proprietarului, actul de proprietate, sarcini care grevează imobilul. E util să-l cereți înainte de a cumpăra proprietatea.
  2. In extenso – conține și istoricul imobilului, dar tot nu are valoare juridică și nu poate fi utilizat pentru vânzare-cumpărare. Poate fi folosit pentru: obținere de credit, ca garanție etc.
  3. De autentificare – este singurul extras folosit în tranzacții imobiliare, solicitat de notar în numele proprietarului. Este valabil numai 10 zile.

La ce folosește Extrasul CF

Extrasul de Carte Funciară se cere în multe situații în care e nevoie să vă demonstrați dreptul de proprietate, cum ar fi:

  • La obținerea unui credit bancar, dacă vreți să gajați cu acea proprietate;
  • Pentru obținerea unui Certificat Urbanism de la primărie, dacă vreți să construiți ceva sau să modificați imobilul;
  • La succesiune sau dezbaterea moștenirii, dacă e vă cere notarul;
  • Dacă vreți să vindeți/cumpărați un imobil, vânzătorul trebuie să prezinte un extras de Carte Funciară, din care potențialul cumpărător va afla dacă proprietatea e și în acte așa cum o vede pe teren;
  • La obținerea unei Autorizații de construcție de la primărie,
  • La Registrul Comerțului, dacă vă deschideți o afacere în proprietatea deținută;
  • Ca să obțineți finanțare în programul Casa Verde, de exemplu;
  • Ca să obțineți acreditarea de gazdă în sistem Booking sau Airbnb de la Ministerul Turismului

etc

Cât costă și de unde se obține Extrasul CF

Extrasul CF costă 20 de lei și se obține direct de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) de pe site. Totul se face online, nu e nevoie să vă deplasați la vreun ghișeu, plata fiind de asemenea făcută online. Pașii pentru acest demers sunt următorii:

undefined

1. Mai întâi vă faceți un cont pe platforma ANCPI – completați adresa de email, vă setați o parolă, primiți confirmarea pe email apoi configurați contul cu nume, prenume, CNP, serie și număr de buletin și adresă.

2. Apoi dați click pe ce anume vă interesează: Extrasul de Carte Funciară.

undefined

3. Vi se cere să completați numărul cadastral al proprietății pentru care doriți extrasul – pentru asta e nevoie să aveți la îndemână actul de intabulare, căci acolo scrie acest număr.

4. Verificați dacă toate informațiile cerute sunt corect menționate și dați click pe „vreau să plătesc”. Veți fi direcționat către o pagină de plată online unde vă introduceți datele cardului și plătiți cei 20 de lei.

5. În numai câteva minute veți primi un email care vă va informa că aveți extrasul CF în contul creat pe site-ul ANCPI. Îl descărcați și salvați sau printați în funcție de cum aveți nevoie de el.

undefined

Atenție! – obținerea Extrasului CF este una dintre cele mai simple chestiuni birocratice la acest moment, nu necesită interacțiune cu niciun funcționar ciufut și nici mult timp de așteptare. Durează câteva minute ca să vă deschideți cont, să faceți plata și să obțineți extrasul. Așadar nu e nevoie să apelați la intermediari. Pentru că la o simplă căutare pe Internet veți găsi multe site-uri care vă promit că fac acest demers pentru voi, dar în schimbul unor sume mai mult decât duble. De exemplu la intermediari un Extras CF costă 49 de lei + TVA și vă garantează „obținerea în 24 de ore”, iar dacă-l vreți rapid costă încă 19 lei. Cu banii ăștia vă puteți cere și obține pe loc direct de la sursă trei extrase CF nu unul :)

 

2.168 vizualizari Autor D.B. 06.03.2024
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.