Amident Clinic - Clinica Stomatologica Popesti Leordeni

Ortodontie

Ce este tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic reprezinta metoda de aliniere si îndreptare a dintilor si, totodata, stabilirea si corectarea rapoartelor ocluzale incorecte între cele doua arcade.

Cine are nevoie de tratament ortodontic?
Sunt persoanele care prezinta înghesuiri de dinti, spatieri dentare, profile atipice ale arcadelor dentare si ocluzii incorecte.
Acestea provoaca probleme estetice, solicitari suplimentare ale muschilor maxilari, dureri la masticatie si de cap, împiedica igiena orala, afecteaza în timp sanatatea dentara, parodontala si articulara (articulatia temporo-mandibulara)

Cat dureaza un tratament ortodontic si ce presupune?
În functie de gravitatea afectiunii, un astfel de tratament dureaza 1-2 ani în medie.
În primele sedinte se rezolva complicatiile dentare si se aplica aparatul ortodontic.
Pe parcursul tratamentului trebuie mentinuta o igiena orala corespunzatoare si suplimentara celei obisnuite. La fiecare 4 saptamâni sunt necesare vizite periodice la medicul ortodont, pentru ajustarea aparatului ortodontic. Altfel, rezultatul final va fi compromis.
Dupa îndepartarea aparatului ortodontic urmeaza perioada de contentie, pentru a ajuta la pastrarea noii pozitii a dintilor si a preveni recidiva. Etapa aceasta presupune purtarea retainer-ului sau a gutierei pe durata stabilita de medic.

Ce este aparatul ortodontic?
Aparatul ortodontic este instrumentul prin care medicul aplica o forta pe dinti, pentru a-i forta sa se deplaseze în pozitia lor corecta anatomic, pentru a-si exercita functiile si din considerente estetice.
Aparatele sunt de doua tipuri:
          -fixe: sunt formate din mai multe piese numite „bracket” (metalici, ceramici, safir) si aparatele functionale (disjunctior, arc lingual);
          -mobile: gutierele, placile ortodontice cu sisteme de ancorare (crosete);

Cum se îngrijesc dintii în perioada tratamentului ortodontic?
În afara de vizitele periodice la medic, pacientul trebuie sa mentina o igiena orala speciala.
În timpul tratamentului ortodontic trebuie evitate alimentele tari si lipicioase.
Din cauza pieselor care sunt continute în aparatul dentar, resturile alimentare ramân printre dinti în cantitate mai mare decât în mod normal, motiv pentru care cariile si complicatiile dentare apar cu o frecventa mai mare decât în mod normal. De aceea, în perioada purtarii aparatului dentar ne sfatuim pacientii sa acordate o atentie sporita igienei orale si folosirea dusului bucal.

Galerie foto
  • ...