Avocat

Dreptul familiei

Codul civil reglementeaza casatoria, divortul, filiatia, autoritatea parinteasca si obligatia de intretinere.

 

DIVORTUL POATE AVEA LOC:

a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti, ori la cererea unuia dintre soti care e acceptata de celalalt;


b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; instanta stabileste culpa unuia dintre soti in destramarea casatoriei sau culpa comuna a sotilor, chiar daca numai unul dintre ei a facut cerere de divort;


c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin doi ani; divortul se poate pronunta chiar din culpa exclusiva a sotului reclamant, cu exceptia situatiei in care paratul se declara de acord cu divortul, cand acesta se va pronunta fara a se mentional culpa sotilor;


d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, caz in care desfacerea casatoriei se pronunta fara a se face mentiune despre culpa sotilor.


Pe care judiciara pot fi solutionate cererile de divort pentru oricare dintre motivele aratate, daca sotii se adreseaza direct instantei de judecata.

DREPTUL FAMILIEI:

Casatoria este desfacuta din ziua in care hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas definitiva. Prin exceptie, daca reclamantul decedeaza in timpul procesului si actiunea de divort este continuata de mostenitorii sotului reclamant, casatoria se socotette desfacuta la data decesului.


La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei. Daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei.

In cazul divortului, regimul matrimonial inceteaza intre soti la data introducerii cererii de divort. Oricare dintre soti sau amandoi, in cazul divortului prin acordul lor, pot cere instantei de divort sa constate ca regimul matrimonial a incetat de la data separatiei in fapt. Actele de instrainare sau de grevare, precum si actele din care se nasc obligatii in sarcina comunitatii, incheiate de unul dintre soti sau dupa data introducerii cererii de divort pot fi anulate daca au fost facute in frauda celuilalt sot.

 

COPIII MINORI SI AUTORITATEA PARINTEASCA 

Definita prin articolele 483 si urmatoarele din Codul civil, autoritatea parinteasca , fie ca este comuna sau nu, trebuie sa fie exercitata in interesul copiilor. Aceasta include pe langa preocuparea pentru asigurarea necesitatilor de crestere si educare si dreptul fiecarui parinte de a avea legaturi personale cu copilul minor. Chiar daca pana la majorat locuinta minorului se poate schimba la unul sau altul dintre parinti instantele de judecata se pronunta in favoarea mentinerii legaturilor personale ale minorului cu ambii parinti cand acestia nu locuiesc impreuna.

Galerie foto
  • ...