Institutul Cervantes - Bucuresti
Biblioteca Luis Rosales
Biblioteca Luis Rosales din Bucuresti, inaugurata în ianuarie 1995, reprezinta în România un punct de referinta fundamental pentru toti cei ce doresc sa aiba acces la orice informatie, pe orice suport (carti, reviste, materiale audiovizuale, etc.) despre Spania si America Latina, oferind celor interesati materialele necesare pentru învatarea si aprofundarea limbii spaniole. Din iunie 2005, poarta numele poetului si eseistului spaniol Luis Rosales, premiat în 1982 cu prestigiosul Premiu Cervantes, premiul literar cel mai important în literatura spaniola si hispanoamericana.
Biblioteca numara peste 30.000 de volume, majoritatea aflându-se în sala de lectura, cu acces liber. Data fiind specializarea fondurilor sale, limba predominanta este spaniola, alaturi de limbile cooficiale si de traducerile în limba româna.
Sectiile cele mai ample le reprezinta literatura spaniola si hispanoamericana precum si materialele de învatare a limbii spaniole.
Fondul bibliografic este automatizat, catalogul putând fi consultat pe Internet dar si în sistem OPAC (On-line Public Acces Catalog) în salile de lectura.
Astazi conceptul de biblioteca ca simplu instrument de promovare a limbii si culturii spaniole este destul de superficial, biblioteca reusind sa adune si sa formeze în jurul sau o importanta comunitate de cititori, formata din cercetatori, hispanisti, profesori, traducatori, studenti, în general, toti cei ce se simt atrasi de cultura spaniola.
La serviciile oferite de biblioteca, precum crearea de colectii, împrumut de documente, servicii de documentare, informatii generale si specializate, se adauga o politica de formare a utilizatorilor si de participare activa a bibliotecii la cât mai multe activitati educationale. În acest scop, de-a lungul acestor ani, Biblioteca Luis Rosales a fost prezenta la toate târgurile internationale de carte si de educatie, a organizat proiectii de filme si expozitii bibliografice si a pus la dispozitia studentilor si elevilor toate materialele bibliografice necesare. Biblioteca trebuie sa vina permanent cu proiecte noi, capabile sa raspunda exigentelor informatiei.
Persoana de contact: Víctor M. Arbe (bibliotecar)