Geoffan Expert Consult - Autorizatii, acord, avize de mediu Bucuresti
Raportari
ine trebuie sa faca aceasta raportare?
- a) operatorii economici care introduc pe piaţă produse ambalate (producatori sau importatori) sunt responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele primare, secundare şi terţiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepţia ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor pe care aceştia le introduc pe piaţa naţională;
- b) operatorii economici care supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii sunt responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele secundare şi terţiare pe care le introduc pe piaţă;
- c) operatorii economici care introduc pe piaţă ambalaje de desfacere ( producatori sau importatori) sunt responsabili pentru deşeurile generate de respectivele ambalaje.
Ce ambalaje trebuie raportate?
Vor fi raportate toate tipurile de ambalaje: primar, secundar sau tertiar.
Care sunt amenzile aplicate?
Nedepunerea la termen a declaratiilor catre AFM constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 5000 lei (pentru persoanele juridice).
- a) Raportari privind cantitatile de ambalaje introduse pe piataCine are obligatia sa raporteze?Agentii economici care isi indeplinesc individual obiectivele de valorificare, altfel spus, agentii economici care nu au incheiate contracte pentru transferarea obligatiilor catre operatori economici autorizati ( Administratia Fondului pentru Mediu face publica pe propriul site lista operatorilor economici autorizati).
- b) Raportari privind cantitatile de deseuri generate in urma desfasurarii activitatii agentilor economici.
Cine are obligatia raportarii?
Producatorii sau detinatorii de deseuri, persoane juridice, comerciantii sau brokerii de deseuri au obligatia sa conduca evidenta deseurilor pentru fiecare tip de deseu, conform HG nr. 856/2002 si sa o transmita anual agentiei pentru protectia mediului.Care sunt amenzile aplicate?
Nerespectarea obligatiei este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei.
Nota: din cunostintele noastre, lipsa gestiunii deseurilor a fost cea mai frecventa contraventie sanctionata de autoritatile in domeniu.Toti operatorii economici , indiferent de natura activitatii pe care o desfasoara, trebuie sa tina evidenta lunara a deseurilor generate si sa raporteze anual aceste date centralizate.
- a) Formular ProDes: agenţii economici au obligatia de a transmite ancheta statistica privind generarea si gestionarea deseurilor.
- b) Raportari deseuri: Ambalaje, PCB ( bifenili policlorurati), Uleiuri
- c) Raportari cu privire la monitorizarea factorilor de mediu: apa, aer, sol, zgomot, vibratii ( conform autorizatiei de mediu detinute).