Ioana Marculescu - Cabinet de Psihoterapie si Dezvoltare Personala Bucuresti

Terapie de cuplu

...
Terapie de cuplu

Uneori devine foarte dificil sa ne dam seama de ce ne doare atat de mult un anumit comportament al celuilalt sau de ce el/ea nu intelege suferinta noastra. Alteori  suntem noi cei care am vrea sa ne schimbam pentru a imbunatati  relatia, dar nu reusim. De multe ori pur si simplu nu stim cum sa ne facem intelesi,  ceea ce vrem sa comunicam celuilalt ajunge distorsionat la acesta si de aici apar conflicte care par de nerezolvat, sau pur si simplu renuntam si alegem sa suferim in tacere.? 

Atat conflictele, cat si tacerile pot fi constructive atunci cand invatam sa comunicam asertiv si empatic unii cu ceilalti. Comunicarea onesta a nevoilor si a emotiilor, intr-un mod care sa nu il jigneasca pe partenerul de cuplu, ci sa conduca la clarificare si schimbare, este esentiala intr-o astfel de relatie.? 

In cuplu, fiecare aduce cu sine atitudini si convingeri proprii care par realitatea insasi pentru persoana in cauza. Cand invatam cum sa privim si prin ochii celuilalt si sa acceptam varianta acestuia ca fiind la fel de “reala” cu a noastra, chiar daca pare foarte diferita, am facut primul pas catre un mod de a  interactiona mai eficient.? 

Acceptand pe celalalt asa cum este, nu asa cum am vrea noi sa fie, conduce la deblocarea comunicarii oneste si a creativitatii in explorarea altor posibilitati de relationare incarcate cu sens si satisfactie.? 

Paradoxal, primul pas catre schimbare este acceptarea. Aceasta se intampla deoarece fiecare dintre noi, pentru a fi motivati sa ne schimbam intr-un fel sau altul, avem mai intai nevoie sa ne simtim iubiti, respectati  si sustinuti acum, cu toate defectele de care dam dovada.? 

Urmatorii pasi presupun modificarea treptata a modului in care interactionam unul cu celalalt. In acest fel vom constientiza cauzele si efectele diferitelor abordari ale situatiilor, le vom analiza responsabil atat din punct de vedere practic si rational, cat si emotional si vom decide in cunostinta de cauza si asumandu-ne responsabilitatea, ce anume dorim sa modificam, in ce masura, in ce conditii  si care sunt limitele, atat personale, cat si cele de cuplu. Astfel, ne vom simti mai impacati cu noi insine, indiferent pe ce drum vom decide sa mergem la finalul terapiei: impreuna sau separat.? 

In psihoterapia de cuplu, accentul se pune pe modul de comunicare si de relationare dintre cei doi. Cadrul psihoterapiei ofera posibilitatea celor doi de a intelege mai bine fiecare atat propria perspectiva, cat si perspectiva celuilalt de a vedea situatiile prin care trec impreuna, precum si de a-si imbunatati modul de comunicare si de interactionare.?