Ioana Marculescu - Cabinet de Psihoterapie si Dezvoltare Personala Bucuresti
Terapie de familie
Familia este un sistem. Modul de relationare intre membrii unei familii este complex si schimbator, intrucat orice modificare ce apare intr-o parte a sistemului (o persoana din familie) se propaga in intregul sistem (toata familia). Astfel, ceea ce inainte “mergea bine” poate sa inceapa sa nu mai functioneze multumitor.
Schimbarile in sistemul familiei sunt inerente, de la aparitia copiilor, educatia lor, schimbari profesionale, de timp liber, financiare, despartiri ale parintilor, casatorii noi, schimbarea domiciliului, pana la imbolnavirea unui membru, accidente sau decese. Toate aceste evenimente afecteaza pe fiecare persoana in mod diferit si fiecare va incerca sa gaseasca solutii personale prin care sa faca fata acestor provocari. Uneori, aceste solutii, care pot fi constiente sau inconstiente, se pot dovedi ineficiente, chiar nocive, atat pentru persoana in cauza, cat si pentru intreaga familie, cum ar fi abuzul de alcool sau manifestarile agresive.?
Sub indrumarea unui psihoterapeut, familia poate sa ajunga sa inteleaga mai bine ce se intampla in cadrul ei, cum s-a ajuns la situatiile conflictuale, cum s-a extins suferinta si insecuritatea si cum se pot sparge “cercurile vicioase” din care momentan nu reusesc sa iasa. In cabinetul de psihoterapie, vom invata, pe de o parte, sa comunicam deschis cu ceilalti membri ai familiei, sa ne facem cunoscute clar nevoile si sentimentele, iar pe de alta parte, sa-i ascultam pe ceilalti si sa ii acceptam cu toate imperfectiunile lor. Aceasta intrucat, paradoxal, primul pas catre schimbare este acceptarea. Fiecare dintre noi, pentru a fi motivati sa ne schimbam intr-un fel sau altul, avem mai intai nevoie sa ne simtim iubiti, respectati si sustinuti acum, cu toate defectele de care dam dovada.?
Psihoterapia de familie ajuta membrii acesteia sa constientizeze cum au luat nastere problemele importante care le afecteaza viata si sa invete sa-si dezvolte abilitati de comunicare asertiva, de interactiune suportiva si de gestionare a conflictelor pentru a forma relatii sanatoase si pline de sens cu ceilalti membri.?