Burcea Catalin - Birou de Mediator Bucuresti
Cine sunt Mediatorii
Mediatorii au o pregatire speciala in domeniu, fiind recunoscuti de Ministerul de Justitie si autorizati de Consiliul de Mediere. Mediatorii autorizati sunt inscrisi in Tabloul Mediatorilor intocmit de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Veti avea nevoie de un avocat?
Prezenta avocatilor in desfasurarea procedurii de mediere nu este obligatorie, partile urmand a comunica in mod direct, cu ajutorul mediatorului, in vederea rezolvarii conflictului dintre ele, dar consultarea cu un avocat este o parte importanta a acestui proces, avocatul (avocatii) putand sa va asiste sau sa va reprezinte in timpul sedintei de mediere.
10 Motive in favoarea medierii
· Decideti singuri daca aveti nevoie de mediere si va alegeti mediatorul;
· Puteti apela la mediere oricand doriti, chiar daca va aflati intr-un proces in instanta, sau daca nu doriti sa ajungeti acolo, sau pur si simplu vreti sa rezolvati o situatie tensionata si intelegeti ca va fi mai usor cu sprijinul nostru.
· Decideti impreuna cu noi cand sunt sedintele de mediere si durata lor. Beneficiati de un timp redus de solutionare a conflictului, care este crucial mai ales in afaceri. · Va pastrati confidentialitatea disputei, sedintele de mediere avand loc in biroul mediatorului si nu in sedinta publica ca in instata;
· Aveti libertatea de a lua decizii, pentru ca mediatorul nu impune solutii, ci construieste solutii impreuna cu dumneavoastra.
· Va costa mai putin, pentru ca in afara onorariului de mediere, care este suportat in cote egale de catre toate partile implicate, nu mai sunt necesare alte cheltuieli cum ar fi taxa de timbru si costuri pentru experti;decat daca speta in cauza impune acest lucru
· Daca ati platit deja taxa de timbru, dupa ce ati incheiat un acord prin mediere, aceasta taxa va este restituita.
· Daca aveti venituri modeste, onorariul de mediere poate fi suportat de catre stat, in conditiile prevazute de lege;
· Durata pe care se desfasoara medierea suspenda curgerea termenelor de prescriptie;
· Hotararile judecatoresti care s-au pronuntat in temeiul acordurilor incheiate la mediere sunt definitive si nu mai sunt supuse cailor de atac.
De retinut :
Apeland la mediere partile nu renunta la justitia clasica. Daca nu reusesc sa isi solutioneze prin mediere conflictul, au posibilitatea de a se adresa instantei de judecata, la fel cum o aveau si inainte de a apela la mediere.