Pascu si Asociatii - Casa de avocatura Bucuresti
Drept Comercial
In domeniul afacerilor, dreptul comercial, asa cum il vom denumi in continuare desi in prezent este reglementat in parte in sfera civilului, are o desosebita insemnatate, in sensul ca aceasta ramura cuprinde un set de norme civile si comerciale indispensabile pentru activitatile in care sunt implicati comerciantii denumiti profesionisti, conform noului Cod Civil in vigoare.
Notiunea de profesionist este prevazuta de art. 3 Cod civil care isi produce efectele juridice din data de 1 octombrie 2011 si include categoriile de comerciant, inteprinzator operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data intrarii in vigoare a Codului civil.
În lumina noului Cod civil s-au adus o serie de schimbari juridice importante in activitatea comerciantului profesionist. In primul rand s-a introdus notiunea de negociere in cadrul unui contract prin care partile se pot pune de acord asupra elementelor esentiale ale contractului si acesta se considera incheiat chiar daca se lasa elemente secundare pentru a fi convenite ulterior de parti sau pentru a fi determinate de catre o alta persoana. Instanta poate interveni si completa un contract numai privitor la elemente secundare, dupa natura acestuia, intentia partilor sau imprejurarile in care a fost incheiat. S-au produs schimbari in ce priveste incheierea contractelor la distanta prin sistemul cerere – oferta ,in ce priveste raspunderea contractuala prin introducerea in premiera a institutiei repararii unui prejudiciu nepatrimonial, in ce priveste cauzele exoneratoare de raspundere precum si prin introducerea si reglementarea unor noi contracte cum ar fi cel de administrare a bunurilor altuia sau fiducie.
Avocat drept comercial Bucuresti
SERVICIILE NOASTRE ÎN DOMENIUL DREPTULUI COMERCIAL.
5) contractele de finantare a operatiilor comerciale (contractul de leasing, contractul de factoring) etc..
Maniera de incheiere si prevederile esentiale ale unui contract Legea nu prevede, in mod expres, ca un contract sa fie realizat respectand o anumita formula sau conditii speciale. Un contract poate fi scris si pe un petec de hartie. Este foarte important sa fie acoperitor si sa reflecte clar acordul de vointa al partenerilor de afaceri.
Ca sa puteti fi parte dintr-un contract, trebuie sa indepliniti cateva conditii firesti:
– sa aveti capacitatea si calitatea de a contracta; – sa puteti consimti in mod valabil (nu de forma) in cazul in care va obligati la ceva; – contractul sa aiba un obiect determinat (nu vise, spre exemplu); – contractul sa aiba o cauza licita (nu pentru a frauda, spre exemplu).
De cate ori este vorba de mai multe parti intr-un contract, este foarte important ca, pentru eficienta acestuia, partile contractului sa urmareasca la incheierea lui cateva elementeesentiale.
Societatea comerciala pe actiuni este forma de societate comerciala al carei capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, actionarii raspunzand numai in limita aportului lor. Capitalul social va fi fixat de catre actionari raportat la nevoile societatii, insa nu poate fi mai mic decat echivalentul in Ron a 25.000 Euro.
Filiala este o societatea comerciala cu personalitate juridica. Filiala este constituita de societatea primara care detine majoritatea capitalului. Filiala participa la raporturile juridice in nume propriu, prin actele juridice ale reprezentantilor sai, dobandeste drepturi si isi asuma obligatii, cu angajarea unei raspunderi proprii.
Sucursala este un dezmembramant fara personalitate juridica al societatii comerciale, depinzand de o anumita autonomie, in limitele stabilite de societate. Sucursala nu poate participa in nume propriu la circuitul juridic. Actele juridice pe care le reclama desfasurarea activitatii sucursalei se incheie de reprezentantii desemnati de societatea comerciala.
Reprezentanta – este o entitate juridico-economica; ea indeplineste functii de intermediere intre societatea care a constituit-o si partenerii externi ai acesteia. Reprezentanta nu este subiect de drept distinct, neavand personalitate juridica si fiind dependenta economic fata de societatea care a constituit-o.
- Infiintare de Fundatii / Infiintare de Asociatii
Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.
De asemenea, ne ocupam si cu probleme ce implica modificarea actului constitutiv social cum ar fi : cesiuni de parti sociale, modificari capital social, introducerea de noi obiecte de activitate, deschiderea unor puncte de lucru, de sucursale, revocarea reprezenatilor legali ai societati sau numirea altora noi, transformarea societatii intr-o alta forma juridica , schimbarea sediului social , infiintarea de sedii sociale secundare care nu au statut de sucursale etc.