Sabina Vasile - Cabinet Psiholog Bucuresti

Psiholog Adolescenti

...
Consiliere Adolescenti

Desi adolescentii încep sa îsi dezvolte gândirea abstracta si pot lua in calcul mai multe perspective, nu au experienta sau întelegerea de sine necesara pentru a lua decizii potrivite. A fi parinte de adolescent poate fi frustrant, provocator, dar si gratificant.

„ Sunt preocupat/îngrijorat pentru copilul meu”

Ai observat modificari în comportamentul adolescentului tau care îti provoaca îngrijorare?

El/ea a devenit retras si necomunicativ? Sau dimpotriva, este în permanenta ostil si iritat, cu accese de furie si nu reusesti nicicum sa gasesti o modalitate de comunicare cu el?

Poate ca ai observat ca petrece mult timp izolat sau jucînd jocuri pe calculator. Te îngrijorezi fiindca pare sa nu îl mai intereseze multe lucruri. Nu mai doreste sa se vada cu prieteni/colegi pe care anterior se bucura sa îi întâlneasca si refuza sa faca activitati care înainte îi faceau placere.

Sau poate doarme tot timpul sau este mereu treaz.

Alte semne ca  adolescentul tau ar trece printr-o perioada dificila sunt:  frica de  a iesi din casa, refuzul de a merge la scoala, notele în scadere,  consum de alcool sau droguri.

Pe masura ce copilul tau continua sa sufere, îngrijorarea ta creste, iar relatia dintre voi se poate deteriora semnificativ. Poate fi o etapa dureroasa si confuza pentru amândoi.

Tu si adolescentul tau nu sunteti singuri
Provocarile la care trebuie sa faca fata în prezent adolescentii sunt mult mai mari decât cele ale generatiilor anterioare. Schimbarile sociale, realizarile tehnologice si faptul ca în prezent lumea functioneaza sub niste stresori de o intensitate nemaiîntâlnita, au dus la expunerea adolescentilor la experiente si influente noi, unele nepotrivite si coplesitoare pentru nivelul lor de dezvoltare. De multe ori le lipsesc suportul si abilitatile necesare pentru a face fata eficient problemelor si se simt anxiosi, depresivi sau vinovati.

Anxietate si depresia sunt tulburari frecvent întâlnite în rândul adolescentilor.

  Daca adolescentul  tau a fost martor la conflicte în familie, a trecut prin divortul parintilor sai sau prin traume de dezvoltare în copilarie, atunci viata i se va parea si mai coplesitoare,

Prezenta calma si linistitoare a unui psiholog cu abilitati în lucrul cu adolescentii poate sa ajute mult.

Cum poate terapia sa îl ajute pe adolescentul tau?
Am o experienta vasta în lucrul cu adolescentii. Am lucrat ca psiholog pentru adolescenti atât în cadrul Protectiei Copilului, cât si ulterior, în cabinetul privat. Ofer un spatiu securizant si plin de empatie unde adolescentul tau sa aiba timp si loc pentru a-si explora trairile. Copilul  va avea oportunitatea sa fie cu cineva care poate sa asculte cu curiozitate si fara sa se simta judecat.

Vom începe prin a construi o relatie puternica si de încredere. Pe masura ce voi întelege cauzele dificultatilor sale, voi stabili obiectivele si voi alcatui planul de tratament. Voi introduce înca de la prima sedinta  strategii si tehnici care sa îi dezvolte abilitati, astfel încât  la sfârstul sedintelor, adolescentul tau sa  fie echipat cu tot ceea ce este necesar pentru a se descurca pe mai departe.

Exista speranta
Fiecare parinte de adolescent pe care l-am întâlnit în cabinet este un parinte iubitor si atent la nevoile copilului sau. Daca însa relatia dintre voi este tensionata si conflictuala, atunci reconstruirea si consolidarea acestei legaturi va deveni o parte vitala din tratament.